13:42 26.10.2023

"Ліси України" заготовили достатньо дров для проходження ОЗП населенням, вони є в кожному лісництві - глава Міндовкілля

4 хв читати
"Ліси України" заготовили достатньо дров для проходження ОЗП населенням, вони є в кожному лісництві - глава Міндовкілля

Обсяги заготівлі дров лісництвами ДП "Ліси України" для забезпечення потреб кожного жителя України для проходження осінньо-зимового періоду більш ніж достатні, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

"На сьогодні немає проблеми з обсягами дров, які могло б придбати населення. За моїм дорученням, акумулюємо на складах необхідну кількість дров. І вони справді є. Це показують наші ревізії, які ми продовжуватимемо в усіх областях упродовж ОЗП", - сказав він журналістам під час відвідування Чернігівської області.

При цьому Стрілець зазначив, що є певні проблеми з доставкою дров, оскільки велику кількість одиниць транспорту "Лісів України" було мобілізовано для виконання військових завдань.

Водночас, за його словами, споживачі можуть користуватися послугами перевезення місцевих підприємців.

"Так, наші машини в ЗСУ, але зроблено сітку всіх автомобілів, які доступні в громадах, для того, щоб люди одразу могли отримати і послугу доставки при замовленні дров", - пояснив міністр.

Він також додав, що на сьогодні є розуміння, як доставити дрова в проблемні області - наближені до бойових дій, чиї ліси заміновано або вони не є дереворесурсними (наприклад, Херсонська, Одеська, Миколаївська області).

"На сьогодні ми розуміємо, як логістично забезпечити такі області, згідно з надходженнями від них відповідних заявок. Дров достатньо. Ми збалансували потреби українців у всій країні, і відповідно, наші потужності та можливості", - запевнив очільник Мінприроди.

При цьому Стрілець звернув увагу, що питання про доступність дров кожному українцю - це завдання місцевої влади.

"Кожна громада має співпрацювати з нашими лісниками, щоб цю роботу виконати. Наразі ми посилюємо інформаційну кампанію, на кожну громаду підуть офіційні листи з роз'ясненнями, де можна взяти дрова, який алгоритм дій", - зазначив міністр.

Він акцентував на впровадженні цифрового сервісу "ДроваЄ", через який можна онлайн замовити та оплатити дрова кожному споживачеві, додавши, що кожен українець має право на купівлю за спецціною лісництв 15 тис. куб. м дров на рік, і цифровізація унеможливлює їх купівлю з метою подальшого перепродажу.

Очільник Міндовкілля також зауважив, що ціна дров на цей рік збільшилася лише на декілька відсотків, хоча витрати на їх заготівлю зросли суттєво. На думку міністра, уникнути значного подорожчання ресурсу для населення вдалося завдяки реформі лісової галузі та оптимізації діяльності ДП "Ліси України".

За даними генерального директора цього держпідприємства Юрія Болоховця, від початку року заготовлено 2,3 млн куб. м дров'яної деревини, ще по 1 млн куб. м буде заготовлено до кінця року і в першому кварталі наступного. При цьому робочі залишки на складах становлять близько 140 тис. куб. м.

Він зазначив, що заготівля дров у 2023 році відбувається на рівні минулого року.

"Тоді заготовили 3,7 млн куб. м, їх вистачило, пройшли ОЗП вдало, цьогоріч заготівля і потреба в тих самих межах плюс-мінус. Дров більш ніж достатньо, вони є в наявності в кожному лісництві, потрібно лише виписати дистанційно або фізично і купити. Інформація є на всіх наших ресурсах", - сказав Болоховець під час цієї ж поїздки.

Водночас він уточнив, що із запровадженням цифрових сервісів і підвищенням прозорості роботи лісництв кількість покупців - кінцевих споживачів зросла на 30-40%.

Водночас голова "Лісів України" підтвердив проблему з доставкою дров лісництвами через мобілізовані в ЗСУ 800 одиниць техніки.

"Ми не повною мірою відновили парк техніки. Там, де ми не можемо доставити власними силами, ми залучаємо підприємців, які виконують доставку. Принаймні в людини є можливість вибору - або почекати на доставку з лісгоспу, або обрати підприємця. Так, є питання ціни. Я можу відповідати за нашу доставку, підприємці свою рентабельність рахують. У нас у середньому 40-50 грн за кубокілометр, у гірській місцевості складніше", - описав ситуацію Болоховець.

Водночас він наголосив, що "українські ліси в жодному разі не будуть зрубані на дрова", оскільки щорічний приріст, що становить 40 млн куб. м деревини, майже втричі перевищує заготівлю, що коливається в межах 15 млн куб. м, зокрема дров - 3,5 млн куб. м.

За даними ДП, з 10 млн га українських лісів 7 млн га належать до цього підприємства. 3 млн га були охоплені боями різної інтенсивності, 700 тис. га окуповані, 210 тис. га заміновані, з яких уже вдалося розмінувати приблизно 40 тис. га.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА