03:33 13.10.2023

Армія США отримала перші лазерні системи ППО

2 хв читати

Армія США прийняла на озброєння перший підрозділ, оснащений лазерною зброєю, можливо, перший у своєму роді в усьому світі. Підрозділ розташований у Форт-Сілл, штат Оклахома, складається з чотирьох бойових машин піхоти "Страйкер", оснащених системою лазерної зброї потужністю 50 кВт, повідомляє Popular Mechanic у середу.

Ці машини відомі як ППО ближнього радіусу дії спрямованої енергії, або скорочено DE M-SHORAD, система може збивати в польоті як дрони, так і артилерійські снаряди, такі як міни та ракети.

Лазер DE M-SHORAD фокусує інтенсивний промінь лазерного світла на цілі. Цей промінь надзвичайно гарячий, майже тонко сфокусований вогнемет. Лазер може спалити крила або ротори дрону, що літає, в результаті чого він зазнає структурного руйнування і впаде на землю. Він також може знищити дрон, спалюючи бортову схему, засліплюючи будь-які камери, які оператори використовують для керування дроном, або, у разі дронів, у яких використовуються двигуни, що працюють на паливі, викликати загоряння палива та знищити дрон.

Також система оснащена бортовим генератором, який забезпечує живлення лазера, та обладнанням для виявлення, відстеження та наведення на цілі. В результаті виходить автономна система, яка не вимагає супроводу машин підтримки, яка може розгортатися та забезпечувати повітряний захист інших маневрених сил, таких як "Страйкер", танкові та мотострілкові роти.

Система також може збивати артилерію противника, а під час випробувань у травні 2022 року збивала артилерійські ракети та мінометні снаряди. Здатність збивати артилерійські снаряди супротивника над полем бою — це здатність, яку раніше не мала жодна інша армія. Хоча це було технічно можливим, використання дорогих керованих ракет для знищення некерованих артилерійських снарядів зробило розгортання на полі бою непрактичним.

Нова система обіцяє ефективніше співвідношення витрат. Хоча первісна вартість купівлі DE M-SHORAD висока, вартість одного пострілу дорівнює вартості дизельного палива для вироблення необхідної електроенергії для живлення зброї. Це також означає, що, на відміну від гарматних або ракетних систем, які покладаються на окремі боєприпаси для поповнення запасу боєприпасів, поки лазер має паливо для живлення генератора, він може продовжувати стріляти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА