10:33 03.10.2023

МЗС України виступило з рішучим засудженням примусового етапування з Криму політв'язнів Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових

2 хв читати
МЗС України виступило з рішучим засудженням примусового етапування з Криму політв'язнів Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових

Міністерство закордонних справ (МЗС) України рішуче засуджує примусове етапування з тимчасово окупованого Криму до РФ незаконно засуджених громадян України та закликає міжнародне співтовариство запровадити нові санкційні обмеження стосовно посадових осіб, причетних до переслідувань українських громадян.

Це випливає з коментаря МЗС України, який отримало агентство "Інтерфакс-Україна". "Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує примусове етапування з тимчасово окупованого Криму до РФ для відбування покарання незаконно засуджених громадян України Нарімана Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових", - ідеться в коментарі.

Як зазначає МЗС, Джелял є першим заступником голови меджлісу кримськотатарського народу, який заборонено в Криму з 2016 року як "екстремістську організацію", Азіз та Асан Ахтемови - кримськотатарські активісти. "Усіх трьох затримали силові структури окупаційної адміністрації у вересні 2021 року за сфабрикованими звинуваченнями. Восени того ж року Нарімана Джеляла та братів Ахтемових додатково звинуватили у злочинах, які вони не скоювали", - ідеться в повідомленні українського зовнішньополітичного відомства.

Як повідомляється, після майже року "розслідування" так званих кримінальних справ, 21 вересня 2022 року російська окупаційна адміністрація засудила Нарімана Джеляла до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, штрафу 700 тисяч рублів та 1 року та 6 місяців обмеження волі пересування. Асана Ахтемова було засуджено до 15 років строку зі штрафом 500 тисяч рублів та терміном обмеження свободи пересування 1 рік. Азіз Ахтемов отримав вирок 13 років позбавлення волі, штраф 500 тисяч рублів та обмеження свободи пересування на 1 рік.

МЗС України заявляє, що "російська окупаційна адміністрація в українському Криму з моменту тимчасової окупації розгорнула цілеспрямовану репресивну кампанію, метою якої стало викорінення будь-яких форм нелояльності. Однією з головних жертв репресій став корінний народ Криму - кримські татари, сотні з яких зазнали різних форм переслідувань за етнічним, політичним, релігійним підґрунтям".

"Російська Федерація має виконати резолюцію Генеральної Асамблеї ООН "Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна", ухвалену 15 грудня 2022 року, яка вимагає звільнити незаконно затриманих українців", - ідеться в повідомленні.

"Закликаємо міжнародну спільноту та партнерів України, зокрема в рамках Міжнародної Кримської платформи, продовжувати чинити тиск на Росію з метою негайного звільнення усіх українських громадян, незаконно ув’язнених російською окупаційною адміністрацією в Криму, та запровадити нові санкційні обмеження щодо посадових осіб, причетних до переслідувань громадян України", - наголошується в повідомленні МЗС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація завдала трьох ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА