13:25 27.07.2023

Помісний собор ПЦУ підтвердив перехід на новоюліанський календар 156 голосами зі 161

2 хв читати
Помісний собор ПЦУ підтвердив перехід на новоюліанський календар 156 голосами зі 161

Помісний собор Православної церкви України (ПЦУ), що відбувається у четвер у Софійському соборі в Києві, підтвердив перехід із юліанського на новоюліанський календар (відомий як "новий стиль"), раніше схвалений Архієрейським собором.

"Є остаточне рішення про перехід ПЦУ на новоюліанський календар! Зі 161 делегата Помісного собору за - 156, проти - 5, утрималися - 0", - написав священник ПЦУ Дмитро Шаповалов у фейсбуці.

Як повідомлялося, Архієрейський собор Православної церкви України (ПЦУ) схвалив перехід на новоюліанський церковний календар із 1 вересня 2023 року. Тоді ж було анонсовано скликання Помісного собору на 27 липня, де це рішення має бути затверджено.

Згідно з повідомленням пресслужби ПЦУ, це рішення зберігає за парафіями та монастирями право використовувати старий календар: "Парафії та монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість - календарна реформа відбудеться без примусу, поступово та усвідомлено".

На той час низка парафій ПЦУ вже ухвалила рішення про перехід на "новий стиль".

Українська греко-католицька церква (УГКЦ) також оголосила про перехід на новоюліанський календар із 1 вересня 2023 року.

Новоюліанський календар було затверджено на соборі східних православних церков у Константинополі 1923 року. Він збігається з григоріанським (який використовується в Україні як світський) за всіма святами, окрім перехідних - Великодня і прив'язаних до нього, методика розрахунку яких залишилася колишньою. Новоюліанський календар із 1924 року використовують Вселенський патріархат, Румунська православна церква і церкви Греції та Кіпру, із 1928 року - Олександрійський і Антіохійський патріархати, із 1968 року - Болгарська православна церква.

Наразі без урахування ПЦУ новоюліанський календар використовують 9 із 16 помісних православних церков і без урахування УГКЦ - 3 із 23 східних католицьких церков (включно з греко-католицькими).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА