06:36 12.05.2023

В Україні буде розроблено Національний план запобігання злочинності

1 хв читати
В Україні буде розроблено Національний план запобігання злочинності

В Україні буде розроблено Національний план запобігання злочинності, йдеться в опублікованому в п'ятницю Комплексному стратегічному плані реформування системи державного правопорядку, затвердженому в четвер указом президента.

Документ містить стратегічні пріоритети реформування системи правопорядку України: дієвість та ефективність органів правопорядку та прокуратури як невід'ємної складової сектора безпеки та оборони, послідовна кримінальна політика, оперативність кримінального провадження з дотриманням міжнародних стандартів і принципу верховенства права, система управління, комплексна цифрова трансформація, а також відкритість, прозорість, підзвітність і незалежність.

Крім того, указ містить пункт про розроблення, затвердження та впровадження Національного плану із запобігання (превенції) злочинності, розрахованого на три роки, на підставі якого за активної участі громадянського суспільства ухвалюються щорічні регіональні та місцеві програми запобігання (превенції) злочинності. Передбачається створення міжвідомчої Координаційної ради з реалізації політики запобігання (превенції) злочинності.

Також документ передбачає розвиток альтернативних заходів розв'язання кримінально-правових конфліктів (diversionary measures, transactions), що застосовуватимуться на досудовій стадії кримінального провадження при розслідуванні окремих видів кримінальних правопорушень, передусім фінансового характеру, запровадження відновлювального правосуддя, а також удосконалення правового регулювання інститутів звільнення від кримінальної відповідальності, пробації, угод про примирення та медіації в рамках кримінального провадження.

Водночас передбачається впровадження інституту детективів у діяльність органів досудового розслідування як частини правоохоронних органів.

Раніше у відеозверненні Зеленський наголосив, що документ розрахований на період до 2027 року.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА