16:23 24.02.2023

Право на бронювання від мобілізації в IT-секторі мають не лише резиденти "Дія.City" - заступник міністра

2 хв читати
Право на бронювання від мобілізації в IT-секторі мають не лише резиденти "Дія.City" - заступник міністра

IT-компанії без статусу резидента "Дія.City" також можуть претендувати на бронювання до 50% їхніх працівників від мобілізації, Міністерство цифрової трансформації готує наказ з описанням відповідних критеріїв, повідомив заступник міністра з питань розвитку IT Олександр Борняков в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"У нас готується наказ про те, яким критеріям має відповідати підприємство, щоб мати статус стратегічного саме для Мінцифри, при цьому два інші критерії потрібно буде "добрати" з Порядку (затверджено січневою постановою Кабміну №76). Це стосуватиметься не лише IT, а й телекомунікаційної галузі, інтернет-провайдерів", - сказав Борняков.

Він висловив сподівання, що наказ з'явиться найближчим часом, і "тоді бронюванням, згідно з новим порядком, зможуть скористатися ще більше підприємств".

Як повідомлялося, новий порядок вимагає від підприємства відповідати щонайменше трьом із семи критеріїв, щоб претендувати на бронювання до 50% своїх співробітників. Одним із семи критеріїв є резидентство в "Дія.City", ще одним - критична важливість для галузі або тергромади, що визначається міністерством або іншими органами влади.

Серед інших критеріїв: загальна сума сплачених податків та інших зборів - від EUR1,5 млн, сума надходжень в інвалюті - еквівалент EUR32 млн, стратегічне значення для економіки та безпеки країни згідно з постановою Кабінету Міністрів №83 від 2015 року, відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ, зарплата не менша за середню зарплату в регіоні за IV кв.-2021.

"Якщо підприємство не є резидентом, воно також може скористатися нормами порядку бронювання і бути визнаним критичним. Є процедура: потрібно надіслати листа й визначені додатки, які підтверджують відповідність обраним підприємством вимогам, на електронну пошту [email protected], звідки він потрапляє у нашу систему, і відповідні спеціалісти розглянуть звернення та дадуть відповідь", - уточнив Борняков.

Водночас, за його словами, резидентство в "Дія.City" як одна з передумов для бронювання збільшило інтерес до отримання цього статусу.

В IT-галузі, як і в інших, є проблема з продовженням чинного бронювання, терміни якого спливають.

"Але, наскільки я знаю, всі документи, які подано, вже розглядаються. Немає такого, що процедури немає і всі чекають", - наголосив заступник міністра.

За його словами, Мінцифри не втручається в питання мобілізації, але готове розглянути відповідно до закону заявки компаній, які вважають, що ситуація з працівниками в неї критична.

Борняков також пояснив, що IT-компанії зберігають робочі місця за штатними співробітниками, які пішли на фронт. При цьому вони не зобов'язані цього робити, якщо співробітник є ФОП або працює за Gig-контрактом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА