11:45 15.02.2023

Після завершення війни ЗНО, найімовірніше, проводитимуть у колишньому форматі – голова комітету Ради

2 хв читати
Після завершення війни ЗНО, найімовірніше, проводитимуть у колишньому форматі – голова комітету Ради

Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак заявляє, що після завершення війни, найімовірніше, зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) проводитимуть у попередньому форматі.

"У НМТ (Національний мультипредметний онлайн-тест – ІФ-У) немає нічого поганого. Мало хто знає про це, але плани трансформувати зовнішнє незалежне оцінювання з паперової форми в електронну у нас були, і був навіть план поступового переходу. Ми так чи інакше до цього дійшли б, тільки планувалося це зробити через декілька років. Тому запровадити НМТ нам було простіше, тому що уже були напрацювання", - сказав Бабак в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"По суті це теж саме ЗНО, просто в іншому форматі. Ми можемо зробити в НМТ те ж саме, що було в ЗНО, тільки тобі будуть видавати не паперові, а електронні форми", - пояснив парламентар.

За його словами, єдина проблема у переході на електронну форму – це формат відкритих запитань, які були у ЗНО, тому що їх потрібно окремо перевіряти, зокрема аудіювання іноземною мовою, відкриті запитання з математики, написання есе.

Голова комітету додав, що мультипредметний тест – це спрощене ЗНО, але в 2023 році в ньому буде більше запитань, зокрема там будуть не тільки варіанти на вибір, а також логічні послідовності, а десь потрібно буде самому внести коротку числову відповідь.

На запитання, в якому вигляді проводитимуть оцінювання абітурієнтів після війни, Бабак заявив, що "в ідеальній ситуації ми, найімовірніше, повернемося до ЗНО в тій формі, в якій воно було. Але це залежить від того, чи збережуться регіональні центри оброблення інформації зовнішнього оцінювання з відповідним обладнанням і логістичні ланцюжки".

"Колись ЗНО все одно еволюціонує в електронну форму повністю. Питання тільки в якій формі це буде і коли", - додав він.

Окрім того, Бабак заявив, що у комітеті обговорюють питання, що потрібно з наступного року повертатися до проведення державної підсумкової атестації (ДПА).

"Якщо ми зробимо підсумкову атестацію, то зі ЗНО буде простіше. Якщо ДПА у формі незалежного оцінювання, ти можеш його врахувати при вступі і здати лише одну додаткову профільну дисципліну. І тоді саме ЗНО сильно скоротиться, 1-2 дисципліни, а все інше буде в ДПА. Але за допомогою підсумкової атестації ми зробимо повний зріз всіх випускників, зрозуміємо освітній рівень. Це була б логічна історія", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

Єрмак обговорив Українську формулу миру з директором Офісу з нацбезпеки при президентові Республіки Корея

У лікарні помер чоловік, який постраждав унаслідок обстрілу Одеси 29 квітня

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя в розпалюванні релігійної ненависті

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

Керівнику "Київавтодору" висунуто підозру щодо збитків на ремонтах доріг у Києві

McDonald's планує відкриття ресторанів у Боярці, Гатному та Чабанах

В Одесі внаслідок обстрілів пошкоджено приміщення представництва омбудсмена

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА