10:07 19.01.2023

На Закарпатті у школах виявлено проблеми в організації навчання державною мовою

2 хв читати
На Закарпатті у школах виявлено проблеми в організації навчання державною мовою

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови заявляє, що на Закарпатті у школах виявлено проблеми в організації навчання державною мовою.

"Заходи державного контролю за застосуванням державної мови відділом з питань освіти Берегівської районної державної адміністрації, проведені наприкінці 2022 року відповідно до рішення уповноваженого, виявили певні недоліки та порушення чинного законодавства", - йдеться у повідомленні пресслужби мовного омбудсмена.

Зокрема, у більшості зі 108 шкіл Берегівського району Закарпаття функціонують класи з угорською мовою навчання поряд із державною, але у 37 з них не створено жодного класу, в яких навчання відбувалося б лише державною мовою.

У секретаріаті наголосили, що чинне законодавство не передбачає функціонування навчальних закладів із навчанням мовою національної меншини.

"Закон вимагає створення окремих класів (груп) із навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою. При цьому в таких класах обсяг навчального часу предметів, що вивчаються державною мовою, має поступово збільшуватися від 20% у 5-му класі до 60% у старшій школі", - наголошується у повідомленні.

Водночас, всупереч законодавству, у Берегівському районі (Косонська сільська рада) діють чотири школи, офіційні повні назви яких містять слова "з угорською мовою навчання", зокрема йдеться про Попівську гімназію, Рафайнівську гімназію, Шомівську гімназію, Запсонську гімназію.

Перевірка також встановила, що в освітніх програмах та навчальних планах усіх шкіл району, в яких функціонують класи з навчанням угорською мовою поряд із державною, не визначено мову викладання кожного предмета.

Крім того, під час здійснення держконтролю також виявлено, що в окремих актах Міністерства освіти і науки України, всупереч законодавству, застосовуються визначення "школи з угорською мовою навчання".

"Це створює підстави для порушення закладами загальної середньої освіти норм законодавства про державну мову та може мати наслідком процеси сегрегації учнів, які є представниками національної меншини України, від комунікації з іншими дітьми", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за результатами держконтролю складено відповідний акт із рекомендаціями усунути виявлені недоліки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

В Одесі поліція ліквідувала call-центр, який видурив у громадян Чехії 5,5 млн грн

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА