19:30 27.11.2022

Президент "Енергоатома": Окупанти, ймовірно, готуються до відходу із ЗАЕС

2 хв читати
Президент "Енергоатома": Окупанти, ймовірно, готуються до відходу із ЗАЕС

Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявив про свідчення того, що російські окупанти можуть залишити територію Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в м.Енергодар Запорізької області в найближчому майбутньому.

"Зараз останніми тижнями, фактично, ми отримуємо інформацію, що з'явилися свідчення того, що вони, можливо, збираються покинути Запорізьку атомну станцію", - сказав Котін в ефірі національного телемарафону в неділю.

"По-перше, дуже багато почало з'являтися публікацій у російській пресі про те, що Запорізьку атомну станцію можна було б залишити, можна було б її передати МАГАТЕ під контроль. Таке, знаєте, відчуття, що вони збирають валізи та крадуть усе, що можуть знайти там", - пояснив він.

При цьому на запитання, чи можна говорити про те, що станцію вже покидають окупаційні підрозділи, президент "Енергоатому" відповів, що про це говорити зарано: "Цього немає, але готуються".

Котін наголосив, що окупанти продовжують використовувати ЗАЕС як військову базу. "Вони наштовхали туди на майданчик уже все, що могли: і військову техніку, і свій персонал... Наштовхали туди свої вантажівки, ніхто не знає, що в цих вантажівках, і швидше за все там зброя і вибухівка. Також вони мінують територію навколо станції …На території атомної станції знаходяться військові зони, до яких не допускається персонал атомної станції", - розповів він.

За словами президента "Енергоатома", в Україні після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році було схвалено програму підвищення безпеки енергоблоків, вона фінансувалася Європейською комісією, і зараз її виконання закінчується. "Це те, що докорінно відрізняє наш енергоблок від російських такого ж точно проєкту. Це те, чому вони не можуть приїхати на Запорізьку станцію, привезти свій персонал і там почати його експлуатувати. Тому що у нас все інше: у нас інші системи безпеки, у нас фактично інші системи управління енергоблоком. Те, чого вони взагалі не мають", - розповів Котін.

Усьому персоналу ЗАЕС наразі заборонено виїжджати на територію, підконтрольну українському уряду.

За його словами, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі займає таку позицію, що лише констатує події, які є порушеннями, і не говорить ані про причини цього, ані як запобігти цьому. "Але він також дуже активно працює над створенням зони безпеки навколо Запорізької атомної станції, і якщо йому це вдасться зрештою зробити та вивести окупантів з території Запорізької атомної станції і створити там безпекову зону, то ми, звичайно, все йому пробачимо", - сказав Котін.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА