12:23 17.10.2022

Більшість українців страждають від утоми та браку повноцінного сну – опитування

3 хв читати

Більшість українців страждають від утоми та браку повноцінного сну, свідчать результати соціологічного опитування "Психологічні маркери війни", проведеного групою "Рейтинг" 8-9 жовтня.

У пресрелізі з результатами опитування, оприлюдненому в понеділок, зазначається, що більшість українців потерпають від утоми (лише 34% її не відчувають) і відчувають брак повноцінного сну (лише 47% мають повноцінний сон).

"Такі реакції організму є природними для стресу і при цьому досить виснажливими. Попри це інші емоційні та моральні показники громадян у кращому стані", - йдеться у релізі.

У ньому уточнюється, що українці на восьмому місяці повномасштабної війни демонструють хороший рівень життєстійкості (3.9 із 5). Складові цього показника: психологічна стійкість (3.9) та підтримка фізичного здоров'я (3.7) – не зазнали істотних змін порівняно з червнем.

Відносно високий показник психологічної стійкості забезпечується насамперед інтересом до того, що відбувається навколо (4.5), планами на майбутнє (4.2), нормальним харчуванням (4.2), відсутністю жалю про минуле (4.1) та впевненістю у своїх рішеннях (4.0).

При цьому з квітня спостерігається зниження показників нормального харчування, водночас зростають показники повноцінного сну. "Це дає змогу тримати відносний баланс підтримки фізичного здоров'я", - запевняють соціологи.

Вони зазначають, що жінки мають нижчий рівень життєстійкості, ніж чоловіки. Відносно нижчий рівень життєстійкості фіксується у наймолодших та найстарших. Наявність роботи позитивно впливає на життєстійкість: ті, хто працює повноцінно чи частково, почуваються краще, ніж ті, хто не працює, тому що "робота (зайнятість, колектив) і зарплата закривають базову потребу в безпеці та приналежності до спільноти".

Також вищий рівень життєстійкості спостерігається серед тих, хто має родичів, які сьогодні воюють.

У регіональному розрізі в цьому дослідженні не спостерігається суттєвих відмінностей за інтегральним показником. Водночас, помітний суттєвий розрив між індексом фізичного здоров’я (відносно нижчий рівень) та психологічної стійкості (відносно вищий рівень) у жителів південних областей України.

"У всіх категоріях опитаних психологічна життєстійкість (3.9) є вищою за показники фізичного стану (3.7). Як і у попередньому дослідженні підтверджується гіпотеза про те, що війна фізично виснажила більше, а психологічна витривалість поки що залишається відносно стійкою", - йдеться у релізі.

У ньому також зазначається, що загалом динаміка індексу життєстійкості дещо покращилася. "В українців, незважаючи на восьмий місяць війни, все ще вистачає фізичних та моральних сил жити у складних умовах, працювати, допомагати, воювати", - підсумували соціологи.

Соціологічне опитування "Психологічні маркери війни" проводила Соціологічна група "Рейтинг" 8-9 жовтня 2022 року. Під час дослідження методом CATI (computer assisted telephone interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) було опитано 1000 респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування немає мобільного зв'язку. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше ніж 3.1%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Окупанти за добу завдали 1 ракетного й 40 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів - Генштаб ЗСУ

Умєров поінформував главу Пентагону про поточну ситуацію на фронті

Генштаб ЗСУ: За добу на фронті зафіксовано 64 бойові зіткнення, на 7 напрямках відбито 54 ворожі атаки

Міноборони: Кабмін схвалив створення окремого роду військ у ЗСУ - Сил безпілотних систем

Латвія передала Україні комунікаційне обладнання майже на EUR100 тис.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА