11:31 16.08.2022

В Україні суттєво зріс відсоток жителів із переважно громадянською ідентичністю – КМІС

3 хв читати
В Україні суттєво зріс відсоток жителів із переважно громадянською ідентичністю – КМІС

84,6% громадян України вважають себе насамперед громадянами своєї країни, йдеться в результатах дослідження "Показники національно-громадянської української ідентичності", проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 6-20 липня.

У лютому цей показник становив лише 64,6%, а раніше відносно рівномірно зростав у середньому на 1% на рік: у 2000 році серед українців лише 41% заявляв про те, що його громадянська ідентичність переважає інші.

4,8% опитаних заявили, що вважають себе насамперед жителем свого міста, села чи району, 1,3% – своєї області чи макрорегіону, 3,3% – представником свого етносу чи нації, 0,9% – громадянином СРСР, 1,6% – громадянином Європи, 2,2% – громадянином світу.

У віковому розрізі найбільше вважають себе громадянами України у віковій групі 40-49 років (89,9%), найменше – серед старшої групи 70+ років (78,1%). Водночас респонденти 40-49 років найменше схильні вважати себе жителями свого населеного пункту (2,4%), найбільше – українці 50-59 років (7,3%). Водночас серед респондентів 70+ років найбільше тих, хто ставить на перше місце свою національну ідентичність (7,1%), найменше у віковій категорії 40-59 років (1,0-1,1%). Майже всі, хто вважає себе громадянами СРСР, є старше 60 років (2,1-3,2%).

Серед молоді є тенденція на зниження частки тих, хто ставить громадянську позицію на перше місце, і зростання місцевої, регіональної, національної ідентичності, більше і тих, хто вважає себе громадянами Європи та світу (2,5% та 3,7%, відповідно, серед респондентів молодше 30 років).

У макрорегіональному розрізі місцева ідентичність більш характерна для центру та півдня країни (понад 5%), регіональна – для заходу та сходу (понад 2%), національна – для заходу (7%), світова для сходу (5,2%). Громадянами України насамперед у всіх макрорегіонах себе вважають понад 80% опитаних.

У лінгво-етнічному розрізі громадянська ідентичність трохи менша в етнічних росіян (77,7%) та у російськомовних етнічних українців (81,2%). Водночас ніхто з етнічних росіян не заявив, що для нього найважливіша його етнічна ідентичність (серед україномовних українців таких 4,5%). З іншого боку, ніхто з україномовних українців не заявив, що він вважає себе насамперед громадянином СРСР, а серед етнічних росіян таких 10,7% (серед російськомовних та двомовних етнічних українців таких 1,5-2%). Серед українців-білінгвів та етнічних росіян дещо нижча за середню місцева та європейська ідентичність, вона вища в україномовних та російськомовних етнічних українців.

Опитування проводили методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) серед 2000 респондентів у всіх контрольованих до 24 лютого регіонах України. За звичайних обставин похибка вибірки (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких 50%, та 1,1% для показників, близьких до 5%, але в умовах війни до неї додається певне систематичне відхилення, яке суттєво не впливає на якість результатів.

Джерело: https://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1131&page=1

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА