16:25 08.07.2022

Солідарність із українцями все ще дуже сильна, потрібно дати можливість мати хороший доступ до послуг, працевлаштування та залишатися в Європі - Гранді

2 хв читати
Солідарність із українцями все ще дуже сильна, потрібно дати можливість мати хороший доступ до послуг, працевлаштування та залишатися в Європі - Гранді

Солідарність із українцями все ще дуже сильна, але потрібно зробити все можливе, щоб вони продовжували мати хороший доступ до послуг, працевлаштування та могли залишатися в Європі, повідомив верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

"По-перше, я думаю, що більшість біженців чекатимуть на те, щоб у країну повернулася більша безпеки, перш ніж повертатися в Україну. І завжди є ризик, що ця солідарність послабиться. На жаль, таке життя. Я думаю, що вона все ще дуже сильна, але ми маємо зробити все можливе, щоб українці, які все ще перебувають у Європі і які ще деякий час перебуватимуть у Європі, продовжували мати хороший доступ до послуг, працевлаштування, якщо вони цього потребуватимуть, і могли залишитися там", - сказав Гранді в ексклюзивному інтерв'ю інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна".

Він додав, що під час візиту до України обговорив з урядом України, як вони можуть краще координуватися, щоб уникнути будь-якої втоми від гостинності стосовно українців та працювати з Європейською комісією та державами-членами.

"Я об'їздив усю Європу, щоб побачити українських біженців. Те, що я бачив, це велика солідарність європейських людей, велика симпатія, велика підтримка, і це дуже допомогло. Але, звісно, чим більше триває ця війна, чим більше обстрілів, бомбардувань міст, тим важче стає", - додав Гранді.

За його словами, після широкомасштабної агресії РФ координація була дуже хорошою.

"Усі основні приймаючі країни (за винятком Молдови, яка є окремим випадком, оскільки вона не в ЄС) є частиною ЄС або частиною Шенгенського простору, як, наприклад, Швейцарія. Візьміть до уваги, що це країни з ресурсами, тому вони змогли допомогти безпосередньо біженцям. Моя організація, інші агентства ООН, неурядові організації - ми всі були присутні і допомагали урядам і Європейській комісії в дуже добре скоординованій системі. І, звісно, ми підтримували зв’язок з урядом", - розповів він.

Голова УВКБ ООН звернув увагу на те, що в багатьох країнах його організація допомагає біженцям, які тікають від свого уряду через те, що їхній уряд зловживає або перебуває у внутрішньому конфлікті.

"Тут справа не в цьому. Українці тікають не від української влади, вони тікають від російського вторгнення, російських військових дій. Координація включає також український уряд, який, безумовно, зацікавлений у тому, щоб український народ не зазнавав експлуатації, жорстокого поводження, щоб розлучені діти могли возз’єднатися зі своїми родинами. Отже, є також координація, яку ми обговорили сьогодні з українським урядом, і ми продовжуватимемо це робити", - запевнив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА