07:32 24.06.2022

Стендові випробування ракети для місячної місії США завершено

3 хв читати
Стендові випробування ракети для місячної місії США завершено

Стендові випробування американської ракети-носія Space Launch System (SLS), яка в серпні відправить космічний корабель Orion до Місяця в рамках місії Artemis 1 ("Артеміда-1"), завершено, повідомляється в четвер на сайті Національного управління США з питань аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

"NASA проаналізувало дані, отримані під час тесту, і вирішило завершити проведення випробувань", - йдеться в повідомленні NASA.

Наступного тижня фахівці повернуть ракету та корабель до цеху вертикального складання Космічного центру імені Кеннеді, щоб підготувати їх до польоту, а також для усунення витоку, виявленого під час стендового випробування.

"NASA планує повернути SLS та Orion на стартовий майданчик для запуску наприкінці серпня. Управління визначить конкретну дату запуску після заміни складових ракети, пов'язаних із витоком", - наголосили в космічному відомстві.

Стендове випробування ракети у повному складанні було проведено у понеділок. У ході тесту її баки було заправлено паливними компонентами, після чого фахівці провели імітацію процедур, необхідних для успішного запуску, а також перевірили роботу систем, інтерфейсів і програмного забезпечення.

Під час випробування фахівці виявили витік рідкого водню в системі подачі палива на рухомій пусковій платформі, через яку він надходить у баки.

Інженери спробували усунути витік серією маніпуляцій із швидкороз'ємним паливопроводом для його герметизації, проте їхні зусилля не мали успіху. У результаті було схвалено рішення замаскувати дані, одержувані комп'ютером з обладнання в місці витоку, щоб програма, яка управляє послідовністю операцій при запуску, не скасувала передстартовий відлік і дозволила провести необхідні випробування.

17 травня глава NASA Білл Нельсон під час слухань у комісії палати представників із бюджетних асигнувань повідомив, що перший тестовий політ космічного корабля Orion до Місяця в непілотованому режимі в рамках програми Artemis 1 ("Артеміда-1") відбудеться у серпні цього року.

"Я сказав би, що в серпні. У рамках місії тривалістю близько 30 днів будуть перевірені всі системи для здійснення польотів", - відповів Нельсон на запитання члена комісії про запуск місії Artemis 1.

У рамках тестової місії Artemis 1 космічний корабель Orion у непілотованому режимі попрямує до Місяця, на орбіті якого буде кілька тижнів. Потім корабель повернеться до Землі, і його капсула, що спускається, приводниться в Атлантиці.

Тестовий політ повинен продемонструвати готовність ракети SLS і корабля Orion до виконання місії, що пілотується.

У ході місії Artemis 2 до Місяця вирушить екіпаж у складі чотирьох астронавтів, повідомили у NASA. Пілотований корабель, політ якого зараз планується на 2024 рік, повинен буде здійснити обліт природного супутника Землі. Після виконання тривалого космічного польоту корабель Orion, що спускається, з астронавтами приводниться в Атлантиці. У рамках місії Artemis 3 вже має відбутися висадка американських астронавтів на поверхню Місяця.

Програма Artemis була оприлюднена у вересні 2020 року. Її головна мета – повернення, через 53 роки, американських астронавтів на місячну поверхню у 2025 році, будівництво навколомісячної станції та підготовка умов для можливої колонізації Місяця у майбутньому.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА