14:47 31.05.2022

СБУ викрила російську агентуру в "Укроборонпромі" – затримано інженера-конструктора ДП "Антонов"

2 хв читати
СБУ викрила російську агентуру в "Укроборонпромі" – затримано інженера-конструктора ДП "Антонов"

Служба безпеки України викрила російську агентуру в "Укроборонпромі" та затримала колаборантів, які розвідували позиції ЗСУ на сході сторони, повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

У відеоповідомленні, розміщеному у вівторок у телеграм-каналі СБУ, Дехтяренко розповів, що від початку повномасштабної агресії Росії українська спецслужба викрила понад 360 російських агентів та понад 5 тис. колаборантів.

"У Києві контррозвідка СБУ за сприяння підрозділу безпеки "Укроборонпрому" викрила співробітника одного з оборонних підприємств на агітації на користь Росії. Зловмисник публічно виправдовував воєнні злочини окупантів та закликав колег підтримати армію ворога", - зазначив речник української спецслужби.

При цьому Дехтяренко зазначив, що цей співробітник оборонного підприємства "неодноразово звертався до президента РФ із проханням надати йому російське громадянство".

За словами спікера СБУ, під час обшуків за місцем проживання агітатора виявлено електронні носії з прокремлівською пропагандою, конструкторську документацію з літакобудування.

"Зловмиснику повідомлено про підозру. Тривають заходи щодо встановлення його підривної діяльності", - додав Дехтяренко.

Прокуратура Київської області, у свою чергу, в телеграм-каналі повідомила, що в підтримці збройної агресії РФ проти України підозрюють співробітника ДП "Антонов".

"Прокурори Київської обласної прокуратури повідомили про підозру провідному інженеру-конструктору ДП "Антонов" за фактом поширення в інтернеті публікацій із виправдовуванням збройної агресії РФ та прославлянням (глорифікацією) військовослужбовців збройних сил країни-агресора (ч. 2 ст. 436-2 КК України)", - йдеться у повідомленні прокуратури.

За даними слідства, протягом березня-квітня 2022 року житель Ірпеня, маючи проросійські настрої, поширював у соціальних мережах публікації, спрямовані на підтримку дій РФ і виправдання її збройної агресії проти України.

"Зокрема, підозрюваний поширював карту України, на якій частина територій нашої держави нібито почала належати сусіднім країнам. "Немає такої країни, як Україна. Є окраїна Росії", "Zа наших", "Сила V правде" - такі меседжі пропагував і підтримував підозрюваний", уточнюють у прокуратурі.

Також спікер СБУ розповів, що за матеріалами СБУ до 5 років ув'язнення засуджено громадянина РФ, який закликав киян співпрацювати з ворогом.

У Донецькій області, за словами Дехтяренка, ліквідовано російську агентурну мережу, яка розвідувала позиції ЗСУ на східному фронті.

"Одного агента затримано у Слов'янську, де він здійснював фото- і відеофіксацію переміщення українських військ, другого - у Краматорському районі, він збирав розвіддані та передавав загарбникам через телеграм", - поінформував речник української спецслужби.

Також, за його словами, у Харкові співробітники СБУ викрили двох колишніх учасників незаконних збройних формувань, а в Луганській області за матеріалами СБУ до 8 та 10 років ув'язнення засуджено двох командирів "ЛНР", яких захопили в полон під Сєвєродонецьком.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА