11:02 24.05.2022

Приблизно порівну українців не бачать альтернативи вступу до НАТО та допускають гарантії безпеки від окремих його членів - соцопитування КМІС

2 хв читати
Приблизно порівну українців не бачать альтернативи вступу до НАТО та допускають гарантії безпеки від окремих його членів - соцопитування КМІС

Думки українців розділилися практично порівну навколо питання прийнятності відмови або відстрочки вступу України в НАТО та отримання гарантій безпеки від провідних держав світу, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 13-18 травня.

42% респондентів вважають, що за нинішніх умов може бути прийнятно замість НАТО отримати гарантії безпеки від таких держав, як США, Велика Британія, Німеччина, Франція. Але 39% продовжують наполягати, що лише вступ до НАТО зможе гарантувати безпеку України, і тому відмовлятися від цього не можна. При цьому 15% респондентів не визначилися зі своєю думкою, а 4% взагалі не погодилися з жодним із цих тверджень.

Готовність до відмови від НАТО та отримання гарантій безпеки зростає із заходу України на схід - із 35% до 50%. Водночас із 46% до 25% стає менше тих, хто наполягає на курсі на вступ до НАТО і зростає відсоток тих, хто утруднюється із відповіддю.

При цьому серед тих, хто виїхав із окупованих територій на підконтрольні уряду, 43% заявили про прийнятність отримання гарантій безпеки від окремих країн НАТО замість вступу до Альянсу, тоді як 33% внутрішньо переміщених осіб альтернативи вступу до НАТО не бачать. Серед тих, що залишилися на окупованих територіях, допускають надання гарантій безпеки менший відсоток (37%), тоді як не бачить альтернативи вступу до Альянсу 39%.

Опитування проведено методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (із випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) серед 2000 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, крім непідконтрольних до 24 лютого Крима та частин Донецької і Луганської областей. Також опитування не проводилось серед громадян, які виїхали за кордон після 24 лютого.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, та 1,1% - для показників, близьких до 5%, але в умовах війни до неї додається певне систематичне відхилення. Водночас отримані результати зберігають високу репрезентативність і дають змогу достатньо надійно аналізувати суспільні настрої населення, зазначено в пресрелізі.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА