06:45 19.05.2022

Байден обговорить із главами Швеції та Фінляндії їхні заявки на членство в НАТО

2 хв читати
Байден обговорить із главами Швеції та Фінляндії їхні заявки на членство в НАТО

Прем'єр Швеції Магдалена Андерссон та президент Фінляндії Саулі Нііністьо у четвер зустрінуться з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні, щоб обговорити їхні заявки на приєднання до НАТО.

У Білому домі повідомили, що окрім питання про членство в НАТО, лідери також обговорять європейську безпеку та зміцнення співпраці між країнами з низки глобальних питань, зокрема для підтримки України.

Американська сторона неодноразово заявляла, що вітає бажання Швеції та Фінляндії приєднатися до альянсу. Зокрема, Байден у середу висловив підтримку "історичним заявкам" країн на приєднання до альянсу та запевнив, що працюватиме з конгресом США та союзниками з НАТО, щоб швидко прийняти країни до альянсу.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг 18 травня прийняв у Брюсселі у послів Фінляндії Клауса Корхонена та Швеції Акселя Вернхоффа заявки на членство їхніх країн в альянсі. Генсек зазначив, що всі союзники з НАТО погоджуються з важливістю розширення НАТО.

Проте цього ж дня турецька сторона заблокувала процес розгляду заявок країн щодо вступу до альянсу. За інформацією видання The Financial Times, постпреди країн НАТО у середу провели зустріч, щоб одразу розпочати переговори щодо вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, проте "заперечення з боку Анкари зірвали голосування".

Багатокроковий процес прийняття нового члена НАТО контролює Північноатлантична рада – основний орган схвалення політичних рішень в альянсі. Під час подання заявки на вступ її спочатку розглядають у раді, після чого угода про членство має бути ратифікована на національному рівні в усіх 30 країнах альянсу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА