09:30 18.05.2022

У 2022 році держава зробила більше для збереження архівів, ніж у 2014 році – голова Укрдержархіву Хромов

2 хв читати
У 2022 році держава зробила більше для збереження архівів, ніж у 2014 році – голова Укрдержархіву Хромов

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов вважає, що держава у 2022 році зробила більше, ніж у 2014 році, для збереження архівів під час агресії.

"Усе зробити неможливо... Водночас я хочу сказати, що держава у 2022 році зробила більше, ніж у 2014 році, коли під час окупації Криму та частини Донбасу було втрачено фактично все, що залишилося на тих територіях", - сказав Хромов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання, чи все держава зробила задля збереження архівів під час війни.

За його словами, в Україні 86 млн одиниць зберігання національного архівного фонду, що містяться в різних держархівах: центральних, обласних, галузевих, районних, також в архівах є документи тривалого зберігання, що стосуються зарплат, пенсій та інших виплат, які в разі війни також потрібно евакуювати, і, крім того, є документи в приватних колекціях.

"Тому завдання зберегти кожен документ фактично є нездійсненним, тим паче, коли війна", - поскаржився чиновник.

Він також розповів, що нормативну базу, як діяти в екстрених ситуаціях, визначено, але, як засвідчила практика, вона досить далека від реалій.

"Згідно з методичними рекомендаціями, має бути визначено безпечні регіони, куди можна перевозити… Але на першому ж пункті, коли Державна архівна служба зробила запит до Міністерства оборони на визначення безпечних регіонів, ми так і не отримали відповіді. Я не можу знати, чому Міністерство оборони не дало відповіді, але, можливо, тому, що фактично безпечних регіонів немає. Практика війни показала, що будь-яка область була обстріляна", - додав чиновник.

За його словами, транспортні артерії також є місцем найбільшої небезпеки і для людей, і для документів, тому евакуація не завжди є стовідсотковою панацеєю для захисту фондів.

"Тому, коли ми займалися евакуацією, дуже точково підходили до кожного випадку. Ми розмовляли з керівниками обласних військових адміністрацій, зокрема у Луганській та Донецькій областях, домовлялися з їхніми колегами у центральних та західних регіонах України і визначалися, навіть без рішення Міноборони, що туди перевозитимемо фонди", - розповів Хромов.

Водночас він звернув увагу на ще одну проблему – те, що держава протягом десяти років не створила належної архівної інфраструктури.

"У нас навіть без війни усі сховища були переповнені. І розраховувати на те, що захід України зможе прийняти всі документи з решти України, коли там уже переповнені сховища, малоймовірно. Тому, як правило, архівні документи більшою мірою залишалися в будівлях, але ми дали вказівку, щоб усі їх було перенесено до сховищ", - наголосив Хромов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА