07:34 16.05.2022

Глави МЗС країн ЄС обговорять наслідки війни в Україні

2 хв читати
Глави МЗС країн ЄС обговорять наслідки війни в Україні

Повноцінне вторгнення РФ в Україну та його наслідки будуть одним із основних питань порядку денного засідання Ради ЄС із закордонних справ у понеділок у Брюсселі.

"Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель має намір торкнутися під час засідання всіх аспектів цього питання: дипломатії, підтримки України, військової та фінансової допомоги та допомоги в цілому, проблем біженців", - повідомив журналістам минулої п'ятниці високопосадовець ЄС, знайомлячи їх на умовах анонімності з порядком денним міністерської наради.

Він сказав, що йтиметься про допомогу Києву в різних сферах, наприклад, з такого питання, як вивезти з України величезну кількість пшениці, яка має надійти на ринки, оскільки наслідки подій у країні несуть пряму загрозу продовольчій безпеці.

Співрозмовник представників ЗМІ зазначив, що глава МЗС України Дмитро Кулеба представить огляд стану справ на місцях та викладе українські очікування щодо політичної, військової та економічної підтримки. У цьому обміні думками також братиме участь міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі.

ЄС вимагає від Росії припинити війну на території України, негайно та беззастережно вивести всі сили та військову техніку з усієї української території та повністю поважати територіальну цілісність, суверенітет та незалежність країни в межах її міжнародно визнаних кордонів, повторюють у Брюсселі.

Відповідаючи на питання про майбутній шостий пакет санкцій ЄС проти РФ у зв'язку з українською ситуацією, високопоставлене джерело сказало, що ці заходи, включно зі спірним питанням про нафтове ембарго та можливі виключення з нього для низки найбільш залежних енергетично від РФ держав-членів, обговорюються в Комітеті постійних представників країн ЄС (Coreper). І хоча Боррель нещодавно допускав можливість перенесення цієї дискусії на рівень міністрів, чиновник не став прогнозувати, чи вирішуватимуть це питання глави МЗС, але заявив про свою впевненість, що фінальний результат буде позитивним.

За його словами, "все закінчиться у дусі єдності та спільних дій ЄС позитивним чином". "Це виллється у щось позитивне для нас. Але особливо для українського народу", - продовжив урядовець.

"Буде згода, буде єдність, і наші дії щодо Росії будуть потужними та рішучими", - стверджував представник ЄС.

Як завжди, рада розпочнеться з огляду поточних міжнародних подій, у рамках якого Боррель проінформує міністрів про свою нещодавню поїздку до Латинської Америки, де він зустрічався з лідерами Чилі та Панами та взяв участь у спільній зустрічі міністрів закордонних справ країн Центральної Америки та Карибської спільноти.

Глава дипломатії ЄС доповість оновлену інформацію щодо фінансової підтримки ЄС Палестині. Коротко буде порушено ситуацію в Ефіопії і напруженість, що триває, в Східному Середземномор'ї.

Раді ЄС передуватиме засідання Об'єднаного міністерського комітету ЄС-Канада за участю глави канадського МЗС.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА