06:57 02.05.2022

2 травня: Цей день в Україні та в світі

4 хв читати
2 травня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 68 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 68 RUSSIAN AGRESSION

2 травня у світі День тунця, День скрапбукінгу, День тхора, День немовляти, Астрономії, Лабіринту, Гаррі Поттера, Весняних акварелей, у Великій Британії – Травневе свято, в Іспанії – День Мадрида, у Польщі – День прапора, в Індонезії – День освіти, у США – День шоколадного трюфеля, у Болгарії День пам'яті святого Бориса, у мусульман – Ураза Байрам, свято розговіння, а православна церква вшановує пам'ять преподобного Івана Старопечерника.

Окрім цього, сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітній день тунця

Всесвітній день тунця був проголошений резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 2016 року з метою підвищення поінформованості населення планети щодо цінності цього різновиду риб. Співавторами проекту резолюції стали 93 держави.

Тунці - група морських риб сімейства скумбрієвих. У природі налічується близько 40 різновидів, які сильно варіюються за розміром та масою. Найменший представник – скумбрієвий тунець – розміром приблизно 50 см та вагою 1,8 кг. А найбільший представник свого роду – звичайний тунець – може досягати завдовжки до 4,5 м і важити понад 600 кг.

Міжнародний день Гаррі Поттера

Фанати книг про юного чарівника святкують Міжнародний день Гаррі Поттера. Саме цього дня він знищив темного володаря Волан де Морта, а добро вкотре перемогло зло.

День Мадриду

Дата святкування пов'язана з роковинами повстання проти французьких військ 2 травня 1808 року. Трохи раніше французькі війська на чолі з Наполеоном захопили місто, і 2 травня після повалення короля Фердинанда VII та проголошення королем Жозефа Бонапарта в Мадриді спалахнуло повстання. Хоча воно було жорстоко придушене окупантами, але дата увійшла до історії міста.

Травневе свято у Великій Британії

Першого понеділка травня англійці відзначають травневе свято. Цього дня народ танцює під травневим деревом, прикрашеним різнокольоровими стрічками, вбирається у Зеленого Джека.

Джек та його квіти танцюють у містах, збирають гроші для вечірнього святкування. У багатьох селах молоді люди рубають дерева і встановлюють їх як травневе дерево (стовп) у центрі села. Раніше кожен такий стовп був місцем збору сільської громади для танців та заходів. Всюди влаштовувалися різні змагання: від лову брудного порося до збивання олії, тому багато сільських жителів мали змогу забрати додому цінний приз.

Ще цього дня:

1817 - В Одесі заснували Рішельєвський ліцей;

1848 – У Львові створили першу українську політичну організацію – Головну Руську Раду;

1892 – У Києві запустили електричний трамвай, перший у Російській імперії;

1933 - У Німеччині заборонено діяльність усіх профспілок. Їхнє керівництво заарештовано. Утворено Німецький трудовий фронт;

1945 - Командувач обороною Гельмут Вейдлінг підписує наказ про капітуляцію Берліна;

1982 - Фолклендська війна: британський атомний підводний човен топить аргентинський крейсер "Генерал Бельграно". 323 загиблі;

1986 - Перемігши Атлетіко (Мадрид) 3:0, "Динамо (Київ)" завойовує Кубок Кубків 1985-86;

1991 - Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що у 2000 році у світі налічуватиметься 40 мільйонів людей, заражених вірусом СНІДу;

2011 - Спецслужби США ліквідували терориста №1 Усаму бен Ладена;

2014 - Протистояння в Одесі 2 травня 2014 року: внаслідок нападу проросійських активістів на проукраїнський марш та пожежі в одеському Будинку профспілок загинуло 48 людей.

Церковне свято

2 травня - вшановують пам'ять Івана Старопечерника, який жив у VIII столітті. Він був ченцем, християнським подвижником та пресвітером.

У молодості святий здійснив паломництво до Єрусалиму, а потім оселився в лаврі преподобного Харитона. Під час перебування в монастирі, Іван досяг високої духовної досконалості, згодом був висвячений у сан священика.

Ураза Байрам

Після завершення священного місяця Рамадан настає одне з двох великих свят ісламу, яке називається святом розговіння Ураза Байрам. Воно відзначається першого дня місяця Шавваль.

В Ураза Байрам мусульманам наказується віддаватися настрою свята, смакувати їжу та питво, поститися ж у цей благословенний день не можна.

День пам'яті святого Бориса в Болгарії

Князь Борис керував Болгарією з 852 до 889 року. Цей час вважають воістину переломним. Ще на початку свого правління син хана Персіана відчув необхідність у ще більшій консолідації болгарських, фракійських та слов'янських племен на території Балкан. Військова угода проти спільного ворога – Візантії – між слов'янами та давніми болгарами часів Аспаруха вже вичерала себе. Культурний і політичний розквіт Другого Риму обіцяв нерадісні перспективи болгарському ханству. У народі багато хто став приймати християнство. Християнкою стала і рідна сестра Бориса. У ситуації, коли й споріднені племена на північ від Чорного моря — хазари та волзькі болгари — знайшли надію в іудаїзмі та в ісламі, болгарський правитель наважився прийняти християнство.

Іменини: Віктор, Георгій, Дмитро, Іван, Семен.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА