14:32 13.04.2022

ЄС допомагає Україні у розслідуванні воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами, - всіх винних притягнуть до відповідальності

2 хв читати
ЄС допомагає Україні у розслідуванні воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами, - всіх винних притягнуть до відповідальності

Європейський Союз веде конкретну роботу для надання допомоги Україні у розслідуванні воєнних злочинів, скоєних російськими агресорами в Україні, щоб гарантувати, що винних буде притягнуто до відповідальності.

Низку анонсів щодо цієї роботи у середу в Брюсселі зробив представник Європейської комісії Крістіан Віганд.

"Учора європейський комісар Дідьє Рейндерс надіслав лист міністрам юстиції країн-членів ЄС із пропозиціями щодо подальшої координації на політичному рівні. Збір доказів та підтримка розслідування злочинів війни - ще одна сфера, де Комісія спільно з державами-членами та партнерами може вжити необхідних дій", - повідомив він.

За словами Віганда, у листі європейський комісар попросив міністрів допомогти задовольнити список із переліком запитів, отриманий від генерального прокурора України.

"Це включає, наприклад, документи, необхідні для розслідування злочинів війни, експертів із досвідом проведення судово-медичної експертизи, обладнання для безпечного зберігання доказів, захищені лінії комунікації та навчання для слідчих. Ми також закликаємо держави-члени допомогти з цим запитом та продовжуватимемо координувати ці зусилля", - констатував представник Європейської комісії.

По-друге, Віганд анонсував роботу щодо внесення поправок до законодавства, яким регулюється діяльність агентства ЄС, яке займається судовою співпрацею у кримінальних справах між органами держав-членів Eurojust, щоб надати "законодавчі можливості щодо збирання та зберігання доказів воєнних злочинів, зокрема аудіо- та відеозаписи".

"У той час, як у Eurojust є практичний досвід у сфері міжнародних злочинів, чинне законодавство не передбачає ситуацію такого масштабу та злочинів такого ступеня. Тому ми хочемо зробити цю пропозицію найближчими днями", - додав він.

По-третє, представник Єврокомісії нагадав, що ЄС уже створив із Україною спільну слідчу групу з метою збирання доказів та розслідування злочинів війни, яка також співпрацюватиме з Міжнародним кримінальним судом. "Ця команда, за підтримки Eurojust, буде хабом для швидкого обміну інформацією між прокурорами. Робота продовжується, і ми підтримуємо Україну, надаючи експертів та обладнання", - повідомив Віганд.

Крім того, за його словами, всі ці зусилля Комісія підтримує фінансово за допомогою фінансування обладнання, роботи експертів, навчання місцевої влади з метою розслідування воєнних злочинів.

"ЄС також запускає в роботу фонд на суму EUR7,5 млн, щоб підтримати розслідування, збирання інформації щодо зниклих безвісти", - додав представник Єврокомісії.

"Не буде безкарності для тих, хто відповідальний за жорстокість та воєнні злочини в Україні, - вони понесуть відповідальність", - переконаний Віганд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА