16:10 06.04.2022

Україна зафіксувала понад 100 випадків екоциду з моменту російського вторгнення

2 хв читати
Україна зафіксувала понад 100 випадків екоциду з моменту російського вторгнення

Україна зафіксувала орієнтовно понад 100 випадків екоциду, спричиненого обстрілами та захопленням територій російськими військами, повідомив в.о. міністра захисту довкілля і природних ресурсів Руслан Стрілець.

"Орієнтовно вже зафіксовано понад 100 випадків екоциду. Кожне влучення в будь-який інфраструктурний об'єкт, природно цінні території – це екоцид, дії, спрямовані на знищення нашого довкілля. Збитки від цього вже обчислюються сотнями мільярдів гривень", – сказав Стрілець в ефірі загальнонаціонального телемарафону "UA разом" у середу.

За його словами, на базі Державної екологічної інспекції працює відповідний штаб, метою якого є фіксація таких злочинів, зокрема розрахунок збитків. Також Мінприроди готує оновлення запущеної до війни електронної платформи "Екосистема", в якій фіксуватимуться всі випадки пошкодження довкілля та відкриватиметься інформація про попередні розміри збитків, щоб згодом створити спільну базу.

"Сьогодні ми намагаємося отримати інформацію про всі негативні ситуації, що відбуваються у зв'язку з російською окупацією, розробляємо нові методики, прораховуємо шкоду атмосферному повітрю, ґрунтам, природному заповідному фонду. Розбита ворожа техніка – це також збиток, це металобрухт, який незаконно перетнув кордон", – зазначив Стрілець.

Він також уточнив, що до звільнення Чорнобильської зони від загарбників вони контролювали понад 25% усіх заповідних об'єктів України, зокрема Чорнобильський біосферний заповідник, розташований на території 220 тис. га, кілька заповідників і національних парків у Херсонській області.

Щодо перспектив відновлення довкілля Стрілець зазначив, зокрема, що єврокомісар з питань навколишнього середовища, світового океану та рибальства Віргініюс Сінкявічюс вийшов з ініціативою залучити Україну до запущеної з 1992 року великої міжнародної програми LIVE, яка має бюджет на 2021-2027 роки понад EUR5,5 млрд.

"Єврокомісія долучається до міжнародних проектів, щоб допомагати нам відновлювати зруйноване. Звісно, будинки та інфраструктура у пріоритеті, але ми не повинні забувати про навколишнє середовище. Сьогодні ми збираємо всі ці кейси, які треба буде відновлювати", – наголосив глава Мінприроди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

В Одесі поліція ліквідувала call-центр, який видурив у громадян Чехії 5,5 млн грн

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА