19:14 05.04.2022

Колегія ДІЯРУ закликала ООН, МАГАТЕ та інші структури визнати РФ ядерним терористом

2 хв читати
Колегія ДІЯРУ закликала ООН, МАГАТЕ та інші структури визнати РФ ядерним терористом

Колегія Держатомрегулювання (ДІЯРУ) наполягає на визнанні дій РФ щодо ядерних об'єктів України актами ядерного тероризму, що підлягають негайному припиненню та засудженню.

Відповідне звернення до ООН, її Наукового комітету з дії атомної радіації, МАГАТЕ, ЄВРАТОМ, Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA), інших міжнародних організацій, національних регулювальних органів, до світової спільноти із закликом це зробити ДІЯРУ розмістила на своїй сторінці у фейсбуці у вівторок.

Колегія також закликає дати оцінку ядерним та радіологічним ризикам, пов'язаним з актами ядерного тероризму РФ, та вжити невідкладних, ефективних та рішучих заходів, зокрема в рамках виконання відповідних положень Резолюції Генеральної Асамблеї ООН ES 11/1 "Агресія проти України", щоб запобігти важким радіаційним ураженням мирного населення та довгостроковому шкідливому впливу радіоактивного забруднення довкілля на нинішні та прийдешні покоління.

Окремо колегія ДІЯРУ звертається до ООН, генерального директора МАГАТЕ та його керівних структур із закликом негайно домогтися припинення військових атак на цивільні ядерні й інші об'єкти України, на яких розміщені радіоактивні матеріали та радіонуклідні джерела іонізуючого опромінення.

"Закликаємо негайно вжити заходів щодо виведення військ РФ з території об'єктів ядерної енергетики України; створення навколо АЕС та інших ядерних установок 30-кілометрової демілітаризованої зони; відновлення регулюючого контролю української сторони над усіма об'єктами ядерної енергетики на території України, включно зі створенням належних умов для дотримання гарантій нерозповсюдження", - йдеться також у зверненні.

Крім того, колегія ядерного регулятора вважає за необхідне терміново розглянути питання щодо виключення РФ та Білорусі зі структур МАГАТЕ, а до ухвалення рішення - відсторонити представників цих країн, включно зі співробітниками агентства, від участі у прийнятті рішень щодо діяльності на території України, підготовки та проведення будь-яких місій МАГАТЕ стосовно України.

"Обстріли та захоплення військовими РФ ядерних установок та інших об'єктів, на яких є радіоактивні матеріали та радіонуклідні джерела іонізуючого опромінення, грубо порушують усі чинні норми міжнародного права, вимоги ядерної та радіаційної безпеки, унеможливлюють виконання Україною у повному обсязі зобов'язань за міжнародними конвенціями та угодами", – зазначено у зверненні.

"Такі дії країни-агресора Росії загрожують мирному населенню не лише України, а й усього світу", – наголошує колегія ДІЯРУ.

У своєму документі вона, зокрема, звертає увагу на величезні загрози, пов'язані із захопленням військами РФ Чорнобильської та Запорізької атомних електростанцій, регулярні обстріли ядерної підкритичної установки (ЯПУ) "Джерело нейтронів" у Харкові.

Як повідомлялося, ЧАЕС перебувала під контролем російських окупантів з 24 лютого до 31 березня, ЗАЕС залишається захопленою з 4 березня.

Раніше НАЕК "Енергоатом" висловила припущення, що МАГАТЕ не має наміру вдаватися до деокупації ЗАЕС та захисту інших ядерних об'єктів від воєнних загроз РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА