15:07 04.04.2022

Українські військові зазнавали тортур у полоні - омбудсмен

1 хв читати
Українські військові зазнавали тортур у полоні - омбудсмен

Українські військові, звільнені з полону російських окупантів, підтвердили факти порушення РФ Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, повідомила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

"РФ грубо порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими. Ці факти підтвердилися під час останнього визволення з ворожого полону громадян України", - написала омбудсмен у понеділок у телеграм-каналі.

Він наголосила, що українські військовослужбовці розповіли про негуманне поводження з ними у полоні. "Їх тримали в полі, в ямі, в гаражі. Періодично виводили по одному: били прикладами, стріляли біля вуха, залякували. Хлопців із острова Зміїний, яких на буксирі доставили до Севастополя, місцеві репортери почали використовувати для пропаганди, розповідаючи про гуманну російську владу, яка організувала доставку полонених додому", - розповіла омбудсмен.

За її словами, військовополонених вивезли у невідомому напрямку та поселили у наметовому містечку за температури повітря мінус 20 градусів, внаслідок чого у багатьох українських військових обмороження кінцівок. "До них ставилися як до ув'язнених, морально тиснули, а під час прогулянок у дворику спускали собаку", - додала Денісова.

Омбудсмен наголосила, що такі дії з боку Росії є порушенням статті 13 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, в якій наголошується на гуманному поводженні з військовополоненими.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА