06:39 23.03.2022

23 березня: Цей день в Україні і в світі

3 хв читати
23 березня: Цей день в Україні і в світі

ДЕНЬ 27 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 27 RUSSIAN AGRESSION

23 березня світ вітає метеорологів, Україна – працівників культури та мистецтва, а у Болівії День моря. А ще цей день вважається днем народження виразу "Окей".

Всесвітній метеорологічний день

Свято відзначається з 1961 року і проходить під гаслом: "Погода, клімат і вода в інформаційну еру". Фахівці інформують населення про можливі наслідки зміни клімату.

День працівників культури та любителів народного мистецтва

23 березня в Україні відзначають Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва. Дата встановлена в 2000 році Указом президента. Цього дня шанують діячів та вітають активістів, які зробили внесок у відродження національної культури та розвиток народної творчості.

"Окей": День народження виразу

23 березня - офіційний день появи "Окей". У 1839 року в бостонській газеті вперше засвітилася абревіатура O.K. від зіпсованої фрази "oll korrect", що означало "all correct" (все правильно). Це був черговий жарт журналістів, як OW для "oll wright" (все гаразд) або NS для "nuff said" (сказано достатньо). Німецькі коректори, які працюють над тим, щоб газети виходили без помилок писали фразу "ohne Korrektur" (без коректури). Стаття після такого повідомлення відразу йшла до друку. У 1840-х роках демократична партія підтримала кандидатуру Мартіна Ван Бурена на посаду президента. Його передвиборна кампанія мала слоган "Old Kinderhook is O.K.". Old Kinderhook - псевдонім Мартіна і водночас назва рідного села, де народився восьмий президент сполучених штатів Америки.

З появою контейнерних морських перевезень з’явилася нова посада — портовий вантажник. Він мав перевірити вантаж і переконатись, що все на місці. Якщо все ок, писав фразу All Keep (все в безпеці). Але диплом філолога мав не кожний вантажник і слово аll стали перекручувати. Так на контейнерах виникло ОК, щоб було зрозуміло.

У Франції під час війни щодня писали рапорти про загиблих солдатів. "0 killed" означало "нуль убитих", а згодом стали скорочувати "OK" ("Окей").

Під час Другої світової війни "OK" стало дуже актуальним, і ним користувалися не лише французи.

Окей також має жест. Великий і вказівний палець формують колечко (літеру О), інші показують ну майже До.

Ще в цей день:

1891 – У футбольному матчі між збірними Півночі та Півдня Англії вперше була використана сітка на футбольних воротах;

1900 – археологічна експедиція на чолі з Артуром Евансом виявила на Криті залишки легендарного Лабіринту – палацу Мінотавра;

2001 – у південній частині Тихого океану поблизу островів Фіджі була затоплена російська орбітальна станція "Мир".

Цього дня, 222 роки тому, 1900 року народився німецько-американський філософ і психоаналітик Еріх Фром – найяскравіший представник неофрейдизму і водночас один із найбільш упереджених критиків Фрейда. Його праці присвячені етичним та соціально-психологічним питанням природи людини. Видатні з них: "Втеча від волі", "Мистецтво любити", "Мати чи бути".

Церковне свято

23 березня вшановують одразу кількох святих –пам'ять коринфських мучеників і мучениці Василини – весняної води вказівниці.

Цього дня господарі опікувалися весняними турботами: треба було відвести воду від будинку, щоб не пішла у підпіл. Для цього виходили у двір та рили канали. На Василини часто виходили на промисел: вважалося, що якщо річкою в лунку біжать весняні струмки, то добре ловиться плотва.

Існували й прикмети на погоду. Сині хмари, що біжать на небі, пророкували тепло та дощ. Вважалося, що в цей день очікується дощ.

Іменини: Анастасія, Василина, Віктор, Галина, Георгій, Денис, Дмитро, Іван, Леонід, Марк, Михайло, Ніка, Павло, Федір.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

ШААС відхилив апеляційну скаргу "УЕМ" у справі про відновлення видобутку газу на Сахалінському родовищі

Графіки погодинних відключень можуть застосовуватися протягом усієї доби вівторка

У мережі поширюють фейковий лист щодо збору даних школярів для реєстру призовників - Міносвіти

Унаслідок ворожих обстрілів на Дніпропетровщині постраждав чоловік - голова ОВА

На окупованих територіях знову відзначено дефіцит медикаментів - Мінреінтеграції

Ворог 13 разів обстріляв Чернігівську та Сумську області, завдав шести авіаударів на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Унаслідок ворожого артобстрілу в Херсоні загинув один мирний житель, іще один дістав поранення - прокуратура

Тривають бої біля Стариці та Вовчанська на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Керівництво Ізраїлю не сприймає планів видати ордери МКС на арешт Нетаньяху і глави ізраїльського Міноборони

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА