13:20 18.03.2022

ЄБА опитала 120 із понад 1000 компаній, з них майже половина оцінює фінансову стійкість у декілька місяців

2 хв читати
ЄБА опитала 120 із понад 1000 компаній, з них майже половина оцінює фінансову стійкість у декілька місяців

Європейська Бізнес Асоціація опитала 120 компаній-членів більше ніж із 1000, 43% респондентів оцінюють власну фінансову стійкість у декілька місяців, ще 28% - у півроку, 17% - рік і більше, 6% компаній назвали свої фінансові ресурси вичерпаними, зазначила ЕБА у релізі у п'ятницю.

Згідно з опитуванням, яке проводилося 11-17 березня, 46% опитаних генеральних директорів компаній планують скористатися держпідтримкою бізнесу, у 29% немає рішення щодо цього і ще 23% не планують отримувати допомогу від держави.

"Ми також поцікавились у компаній, чи планують вони скористатися програмою евакуації підприємства з зони ведення бойових дій. З-поміж опитаних 120 відповідей від компаній тільки 13 підприємств наразі планують евакуюватися, з них вже чотири компанії подали заявку", - зазначила асоціація.

Ще 50% опитаних вважають, що їхнє підприємство неможливо перевезти, 11% уже евакуювали підприємства самостійно, у 21% респондентів немає компаній у зоні ведення бойових дій, свідчать дані опитування.

Говорячи про держпідтримку, більшість керівників компаній (65%) пропонуватимуть співробітникам отримати допомогу у розмірі 6,5 тис. грн у межах "єПідтримки", половина опитаних компаній також планує скористатися відтермінуванням податкових платежів та можливістю не сплачувати ЄСВ за працівників, які беруть участь в обороні країни.

В ЄБА зазначили, що опитування не враховувало нових кроків підтримки бізнесу, як це передбачає ухвалений парламентом законопроєкт 7137-д.

Говорячи про потенційні заходи підтримки бізнесу, компанії озвучували такі: скасування переліку критичного імпорту як суттєвої перешкоди для ведення розрахунків із постачальниками та покупцями, сприяння пожвавленню імпорту-експорту, логістична підтримка та спрощення митних процедур, для експортних підприємств надзвичайно важливе відновлення відшкодування ПДВ.

"Компанії потребують відновлення розрахунків з іноземними контрагентами для поповнення власних обігових коштів та забезпечення сировиною виробництва", - зазначає ЄБА.

"До того ж важлива підтримка зарплатного фонду для працівників всіх компаній (працюючих і не працюючих). Необхідно узгодити прийняті податкові пільги для бізнесу щодо відтермінування подання звітності і сплати податків з банківським контролем за сплатою ПДФО і ЄСВ. Складною є ситуація з "резервуванням" спеціалістів від мобілізації на військову службу, необхідних для роботи компаній, проте все ж її варто врегульовувати", – зазначила ЄБА у релізі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість держслужбовців в Україні скоротилася на 571 особу за перший квартал 2024 року - НАДС

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

Єрмак обговорив Українську формулу миру з директором Офісу з нацбезпеки при президентові Республіки Корея

У лікарні помер чоловік, який постраждав унаслідок обстрілу Одеси 29 квітня

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя в розпалюванні релігійної ненависті

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

Керівнику "Київавтодору" висунуто підозру щодо збитків на ремонтах доріг у Києві

McDonald's планує відкриття ресторанів у Боярці, Гатному та Чабанах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА