15:43 16.03.2022

Єгипет зіштовхнеться з падінням турпотоку, підвищенням цін на продукти через ситуацію в Україні - Fitch

2 хв читати
Єгипет зіштовхнеться з падінням турпотоку, підвищенням цін на продукти через ситуацію в Україні - Fitch

Єгипту, ймовірно, доведеться домовлятися з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про нову програму підтримки економіки, щоб упоратися з негативними наслідками воєнних дій Росії в Україні, зазначають експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch.

"Єгипет страждатиме від скорочення потоку туристів, підвищення цін на продукти харчування та збільшення фінансових проблем унаслідок вторгнення Росії в Україну. Криза посилює вразливість Єгипту до відпливу інвестицій нерезидентів із локального ринку облігацій у національній валюті", - йдеться в огляді Fitch.

"На частку туристів з Росії та України припадає приблизно третина туристичного потоку в Єгипті, тому війна уповільнить відновлення цього сектору. За нашими оцінками, доходи країни від туризму в другому півріччі 2021 року становили понад $6 млрд", - зазначають у Fitch.

Єгипет також залежить від постачання пшениці з України та Росії. На дві країни припадає майже весь імпорт пшениці Єгиптом, і заміщення цих обсягів буде досить дорогим, зазначають аналітики агентства. За оцінками Fitch, минулого року Єгипет імпортував пшеницю на суму $2,7 млрд.

Єгипет може підтримати зовнішню позицію за рахунок підвищення процентних ставок та зниження валютного курсу, а також звернення по допомогу до МВФ, зазначають експерти агентства.

"Наразі ми вважаємо, що нова програма МВФ цілком імовірна, й очікуємо, що єгипетський ЦБ підніме базову ставку на засіданні 24 березня", - йдеться в огляді. Підвищення ставки, якщо воно відбудеться, стане першим для країни з 2017 року.

Підняття ставок разом із підвищенням цін на продукти харчування "може ускладнити спроби скорочення дефіциту бюджету країни", йдеться в огляді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА