13:48 08.03.2022

Shell вийде з усіх проєктів у РФ, припинить купувати нафту, трубний газ та СПГ, закриє АЗС

2 хв читати
Shell вийде з усіх проєктів у РФ, припинить купувати нафту, трубний газ та СПГ, закриє АЗС

Англо-голландська Shell plc у вівторок оголосила про свій намір поетапно вийти з участі у всіх російських вуглеводневих проєктах, включно з нафтою, нафтопродуктами, газом та скрапленим природним газом (СПГ), йдеться в повідомленні компанії.

"Як негайний перший крок компанія припинить усі спотові закупівлі російської нафти. Вона також закриє свої автозаправні станції (АЗС) та виробництво авіаційного палива та мастильних матеріалів у Росії", - йдеться в повідомленні.

"Водночас у тісній співпраці з урядами ми змінюємо наш ланцюжок поставок нафти, щоб виключити російські обсяги. Ми зробимо це якнайшвидше, але фізичне розташування та наявність альтернатив означають, що це може зайняти кілька тижнів і призведе до зниження продуктивності на деяких наших нафтопереробних заводах", - наголошує компанія.

Як заявив голова Shell Бен ван Берден, "наші дії досі ґрунтувалися на безперервних дискусіях з урядами щодо необхідності звільнитися від постачання енергоресурсів з Росії, зберігши водночас енергопостачання".

"Сьогоднішні погрози зупинити трубопровідні потоки в Європу (у понеділок віцепрем'єр РФ Олександр Новак заявив, що дії Європи підштовхують Росію до ембарго на постачання газу газопроводом "Північний потік-1" - ІФ) ще раз ілюструють важкий вибір і потенційні наслідки, з якими ми стикаємося, коли намагаємося це зробити", - наголосив голова Shell.

За його словами, Shell негайно припинить купувати російську нафту на спотовому ринку і не продовжуватиме строкових контрактів, закриє АЗС і завод із виробництва мастил у РФ, почне поступово відмовлятися від російських нафтопродуктів, трубопровідного газу та СПГ.

Говорячи про відмову від закупівлі газу, Shell зазначає, що "це складне завдання". "Зміна цієї частини енергосистеми потребуватиме узгоджених дій урядів, постачальників енергії та споживачів, а перехід на інші джерела енергії займе набагато більше часу", - йдеться в повідомленні.

Раніше компанія оголосила про вихід зі всіх спільних підприємств із "Газпромом", а також намір закінчити участь у проєкті "Північний потік-2".

Однак придбання партії російської нафти з величезною знижкою викликало критику на адресу компанії, після чого Shell заявила, що зробила це через відсутність інших джерел, і пообіцяла спрямувати прибуток, отриманий від певної кількості російської нафти, у спеціальний фонд, щоб "пом'якшити наслідки, які війна чинить на людей України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА