08:37 02.03.2022

Мінфін України запевнив власників єврооблігацій у готовності продовжувати виплати за ними – WSJ

3 хв читати

Представник міністерства фінансів України на телефонній конференції з інвесторами в єврооблігації країни, що пройшла 28 лютого, заявив, що для України буде дорожче реструктурувати свої борги, ніж продовжувати платити за своїми зобов'язаннями, йдеться у статті WSJ з посиланням на керуючого фондом – учасника зустрічі.

За його словами, чиновник зазначив, що країни-донори та багатосторонні кредитори не чинили тиску на країну з метою реструктуризації її облігацій.

Як пише видання, посилаючись на ще одного учасника конференції, представники Мінфіну також повідомили, що країна звернулася до МВФ із проханням задіяти механізм швидкої підтримки та веде переговори про фінансові гарантії зі Світовим банком та окремими країнами, сказав інший керуючий фондом. За його словами, пряма допомога також очікується із Канади, США, Великої Британії та Італії.

Мінфін також заявив, що Держказначейство повністю функціонує і доходи збираються з більшої частини країни, хоча в деяких районах через війну економічну діяльність зупинено. Станом на ранок 28 лютого, міністерство мало понад $1 млрд ліквідності, йдеться в статті.

Водночас міністерство заявило, що не може оцінити свої майбутні потреби у фінансуванні та бюджетний дефіцит, який, як очікується, збільшуватиметься через уповільнення війною економічної діяльності та зростання військових витрат.

WSJ зазначив, що сам факт проведення такої конференції з ініціативи Мінфіну співрозмовники видання оцінили як "вражаючу демонстрацію сили духу". Як зазначило видання, учасники перемежували свої питання щодо економічного та фінансового стану України заявами про підтримку та добрими побажаннями.

За даними Bloomberg на 18:00 вівторка, єврооблігації України в цей день втратили в ціні лише 0,5%-2%, тоді як у понеділок вони подешевшали на 25-34%. Вартість найбільш "коротких" паперів з погашенням у вересні цього року навіть зросла на 0,5%, в результаті чого ставка до погашення за ними знизилася з 204,3% до 197,4%.

Єврооблігації з погашенням у 2023 році котирувалися за ставкою 76,9% річних, у 2024 році – 62,4% річних, у 2025 році – 48,3% та у 2026 році – 40,3%.

Ставки з паперів з погашенням у 2027-2028 роках зросли до 35,8-36,6%, а за "довшими" паперами з погашенням у 2029-2031 роках – до 30,3-25,9%.

Облігації в євро з погашенням у 2026 році котирувалися з прибутковістю 43,9%, у 2030 році – 23,7%.

Курс ВВП-варантів у вівторок залишився практично без змін - 22,1% від номіналу.

У вівторок голова Рахункової палати Валерій Пацкан виступив за списання зовнішнього боргу України у зв'язку із військовою агресією Росії проти України. За його словами, досі зовнішній борг становить 1,6 трлн грн, або понад $57 млрд. А глава комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що Україна не потребує списання боргів, проте розраховує на реструктуризацію. Водночас ці їхні ініціативи не знайшли офіційної підтримки Мінфіну та уряду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА