16:08 31.01.2022

Заступника голови КМДА підозрюють у заподіянні шкоди екології ртуттю, сума збитку - 40 млрд грн

3 хв читати
Заступника голови КМДА підозрюють у заподіянні шкоди екології ртуттю, сума збитку - 40 млрд грн

Столичні правоохоронці повідомили про підозру одному з заступників голови Київської міської державної адміністрації, а також колишньому ліквідатору ВАТ "Радикал" за фактом ухилення від проведення на території, що зазнала забруднення небезпечними речовинами, відновлювальних заходів із ліквідації наслідків екологічного забруднення, що спричинило тяжкі наслідки.

"Один із заступників голови КМДА з 2014 року є головою міжвідомчої робочої групи з розв’язання екологічних проблем ВАТ "Радикал", також на нього покладено обов’язки у сфері цивільного захисту та охорони навколишнього середовища. Упродовж 2014-2021 років на території заводу "Радикал" не проведено жодного заходу, спрямованого на ліквідацію наслідків екологічного забруднення, а також демеркуризації цієї території. Загальний обсяг ртуті та ртутьвмісних речовин на цій території сягає близько 200 тис. тонн", - ідеться в повідомленні прес-служби Офісу генерального прокурора України, оприлюдненому в понеділок.

Внаслідок забруднення небезпечними відходами території заводу та тривалого непроведення будь-яких заходів, спрямованих на ліквідацію наслідків екологічного забруднення, екології завдано збитків розміром понад 40 млрд грн.

"Крім того, в межах цього самого провадження прокуратура водночас повідомила про підозру колишньому ліквідатору ВАТ "Радикал", на якого покладався обов’язок відновити платоспроможність підприємства та вжити заходів із демеркуризації його території та майна", - наголошують в ОГП.

В Офісі генпрокурора не називають ім'я заступника голови КМДА, якому повідомлено про підозру, проте джерело агентства в правоохоронних органах повідомило, що йдеться про Петра Пантелеєва.

Згодом цю інформацію підтвердили в Київській міській державній адміністрації.

"Сьогодні вранці, 31 січня, заступнику голови КМДА Петру Пантелеєву вручено підозру у справі приватного підприємства "Радикал", що раніше було державним підприємством. Правоохоронці прийшли вранці близько 8:00 додому до заступника голови КМДА", - йдеться в повідомленні прес-служби КМДА.

Уточнюється, що Пантелеєву закидають бездіяльність, незважаючи на те, що раніше Антимонопольний комітет України (АМКУ) заборонив місту фінансувати заходи на території приватного заводу, яким займається державна влада.

"Попри те, що міська влада забезпечила вивезення понад 300 тонн шкідливих матеріалів, а в листопаді 2021 року з ініціативи міста розпочалася реалізація проєкту для безпечної утилізації небезпечних відходів на території, правоохоронні органи сьогодні звинувачують заступника голови КМДА в бездіяльності. Ці та інші факти у справі заводу свідчать про те, що вручення підозри представнику КМДА є лише черговою спробою політичного тиску на міську владу. Адже саме державні органи заблокували спроби міста розробити проєкт утилізації відходів та профінансувати його", - йдеться в повідомленні.

У КМДА зазначають, що ВАТ "Радикал" із 1994 року перебуває у приватній власності. 2000 року його було визнано банкрутом, розпочато процедуру ліквідації, яку не завершено досі.

Водночас контроль за ліквідацією заводу здійснювався з боку держави, оскільки ліквідатора підприємства призначає саме державний орган.

"Однак винних правоохоронні органи шукають серед представників міської влади. Незважаючи на те, що у 2020 році Антимонопольний комітет України своїм рішенням заборонив Управлінню екології та природних ресурсів КМДА фінансувати заходи на території заводу", - наголошують у КМДА.

За інформацією київської мерії, у бюджеті міста були передбачені кошти на заходи щодо очищення території заводу від ртуті. Проте Антимонопольний комітет України 2020 року своїм рішенням заборонив місту фінансувати заходи на території заводу.

Однак міська влада напрацювала проєкт захоронення небезпечних відходів, йдеться в повідомленні.

Зокрема, у КМДА запропонували перепрофілювати наявний полігон із переробки відходів "Лелів" у 10-кілометровій зоні безумовного відчуження навколо Чорнобильської АЕС у багатофункціональний комплекс із демеркуризації та утилізації таких відходів, як на території "Радикалу". У листопаді 2021 року ДП "Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами" оголосило тендер на розробку проєкту на сайті ProZorro.

На сьогодні обсяг ртутьвмісних відходів, які мають бути вилучені й вивезені з території ВАТ "Радикал", становить близько 200 тис. тонн, з них 10 тис. тонн - сильно насичені ртуттю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА