13:46 29.12.2021

Українці вважають головними подіями 2021 року пандемію коронавірусу, 30-річчя незалежності та вакцинацію

3 хв читати
Українці вважають головними подіями 2021 року пандемію коронавірусу, 30-річчя незалежності та вакцинацію

Українці вважають головними подіями 2021 року в Україні пандемію коронавірусу (6,5%), 30-річчя незалежності України (6,3%) і вакцинацію від коронавірусу (5,9%), свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Згідно з опитуванням, відставку голови Верховної Ради Дмитра Разумкова назвали подією року 4,4% опитаних. Для 3,8% подією року став "вагнергейт", а 3,7% вважають, що це "закон про землю".

Загрозу вторгнення Росії визначили як подію в Україні 3% опитаних, ще 2,8% назвали такою подією війну.

До переліку подій, які згадали понад 1% респондентів, увійшли саміт "Кримська платформа" (1,7%), переговори президента США Джо Байдена і президента України Володимира Зеленського (1,7%), 1000 грн за вакцинацію (1,4%), "Велике будівництво" (1,4%), прес-конференцію Зеленського (1,3%), "закон про олігархів" (1,3%), відставку Арсена Авакова (1%), будівництво доріг (1%).

При цьому 4,5% опитаних вважають, що таких подій узагалі не було, 25,8% не змогли відповісти на відкрите запитання, а 6,8% відмовилися відповідати взагалі.

Серед світових подій, які можна назвати подією року, опитані назвали пандемію коронавірусу (12,1%), обрання нового канцлера Німеччини (6,6%), події в Афганістані, виведення військ США з Афганістану (6,5%), переговори Путіна і Байдена (5,6%), вибори в США (4,8%), вакцинацію від коронавірусу (4,5%), ситуацію з біженцями на кордоні Білорусі та Польщі (2,5%), події в Білорусі (1,9%), загрозу вторгнення Росії (1,6%), переговори Байдена та Зеленського (1,2%), війну (1,1%).

26% опитаних не змогли відповісти на це запитання, 2,4% зазначили, що таких подій не було, а 6,8% відмовилися відповідати на це запитання.

Більшість українців заявили, що були щасливі в 2021 році. Так, 7% сказали, що були дуже щасливі, ще 46%, що були щасливі здебільшого. Здебільшого нещасливими були 27%, а зовсім нещасливими - 8%.

П'ята частина опитаних (20,1%) у 2021 році раділа за значні успіхи рідних, 17% зазначили, що мали значні успіхи в роботі, навчанні або творчості. Ще 13% у 2021 році здійснили цікаву подорож Україною або за її межами. Майже кожен десятий (9,4%) сказав, що за рік поборов важку або хронічну хворобу. Водночас майже 29% опитаних заявили, що жодних позитивних подій у їхньому житті в 2021 році не відбулося.

Крім того, за останні два роки практично не змінилися традиції святкування Різдва. Абсолютна більшість (67%) відзначають його 7 січня. 3% святкують Різдво 25 грудня і ще 21% - двічі.

Українці зустрічають 2022 рік переважно з відчуттям надії (43%) і тривоги (34%) щодо майбутнього держави.

Чоловіки на 6% частіше за жінок згадували про таку емоцію як оптимізм, тоді як жінки більше за чоловіків відчувають страх (різниця 5%) і розгубленість (різниця 7%), коли міркують про долю країни. Віковий розподіл респондентів свідчить, що чим молодше покоління, тим більше оптимізму й надії відчувають його представники порівняно зі старшими віковими групами.

Загальнонаціональне дослідження провів Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 22 грудня 2021 року в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Криму і Донецької та Луганської областей.

Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА