19:29 18.12.2021

SpaceX вивела на орбіту нову партію інтернет-супутників Starlink, довела угруповання до 1942 апаратів

2 хв читати
SpaceX вивела на орбіту нову партію інтернет-супутників Starlink, довела угруповання до 1942 апаратів

Важка ракета-носій Falcon 9 у суботу успішно вивела на орбіту партію з 52 міні-супутників, призначених для продовження розгортання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink.

"Успішне виведення супутників підтверджено", - йдеться в повідомленні.

Запуск було здійснено о 04:41 за часом Східного узбережжя США зі стартового комплексу Космічних сил США на авіабазі Ванденберг у штаті Каліфорнія.

Орбітальне угруповання SpaceX сьогодні складається з 1942 космічних апаратів вагою 290 кг кожен. Наразі компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі.

Приблизно за 15,5 хвилин після запуску 52 супутника відокремилися від другого ступеня ракети на еліптичній перехідній орбіті висотою до 341 км. Після перевірки інженерами SpaceX їхньої працездатності, супутники з використанням власних іонних двигунів піднімуться на штатну орбіту заввишки 540 км.

Це вже 34-те виведення на орбіту групи інтернет-супутників з травня 2019 року в рамках проекту Starlink і 18-те цього року. Попередню партію супутників Starlink було запущено 3 грудня.

Багаторазовий перший ступінь американської ракети-носія Falcon 9, яка використовувалася для запусків вже в 11-те, приблизно за дев'ять хвилин після старту здійснила керовану вертикальну посадку на плавучу платформу-дрон Of Course I Still Love You, розташовану в Тихому океані в 645 км від стартового майданчика на базі Ванденберг.

Крім того, спеціальні рятувальні судна SpaceX повинні виловити з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відокремлення спускалися на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє заощаджувати компанії SpaceX до $6 млн під час запуску своїх ракет.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів такого типу (а згодом - з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити мешканців Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проекту оцінюється у $10 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА