09:34 09.11.2021

Призначено перший склад Етичної ради, це важливий етап у реалізації судової реформи – Зеленський

4 хв читати
Призначено перший склад Етичної ради, це важливий етап у реалізації судової реформи – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський вітає сформований склад Етичної ради, який має на меті встановити відповідність кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та чесноти.

"Я сподіваюся, що Етична рада розпочне свою роботу якнайшвидше. Попри значний спротив, нам вдалося розпочати найважливіший етап ініційованих мною змін у судовій системі. Формування доброчесних Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України допоможе відновити довіру українців до судової влади й забезпечити подальше очищення системи", – наводить слова Зеленського прес-служба Офісу президента.

Склад Етичної ради було сформовано відповідно до положень закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" № 1635-ІХ від 14 липня 2021 року.

Так, членами Етичної ради стали: суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич, суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун, суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимир Сіверін, суддя Верховного Суду штату Массачусетс у відставці Роберт Корді, суддя Апеляційного суду Англії та Уельсу у відставці сер Ентоні Хупер та колишня Генеральний прокурор Естонської Республіки Лавлі Перлінг.

В Офісі президента нагадали, що 2 листопада до Вищої ради правосуддя (ВРП) надійшов список рекомендованих Радою суддів України кандидатів до складу Етичної ради. Міжнародні та іноземні організації визначили список міжнародних експертів ще 10 вересня 2021 року.

Зазначається, що відповідно до закону України "Про Вищу раду правосуддя", якщо голова Вищої ради правосуддя не призначить членів Етичної ради у визначений термін, три перших кандидати зі списку Ради суддів України та переліку від міжнародних та іноземних організацій вважаються призначеними.

Крім того, Етична рада протягом шести місяців із дня її створення також має здійснити одноразову оцінку відповідності критеріям професійної етики та доброчесності членів Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), обраних (призначених) на посаду до набуття чинності законом №1635-ІХ.

Як повідомлялося, на засіданні 13 вересня члени Ради суддів відмовилися делегувати своїх представників до Етичної ради, яка має перевіряти на доброчесність кандидатів і членів Вищої ради правосуддя (ВРП). Після цього президент України Володимир Зеленський заявив, що не допустить блокування судової реформи.

Згідно з абзацом 6 пункту 23-1 прикінцевих і перехідних положень закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів ВРП і діяльності дисциплінарних інспекторів ВРП" №1635-ІХ від 14 липня 2021 року суб'єкт формування Етичної ради подає голові ВРП список кандидатів до складу Етичної ради протягом 30 днів від дня надходження відповідного звернення голови ВРП.

Суб'єктом подання є, зокрема, Рада суддів України, яка має делегувати трьох представників до Етичної ради, проте Рада суддів не змогла делегувати своїх представників до Етичної ради, що викликало занепокоєння щодо прогресу судової реформи через зупинку очищення судової системи.

Зеленський 8 липня застосував право вето до ухваленого наприкінці червня парламентом відповідного законопроекту №3711-д, що відновлював роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а вже 13 липня Верховна Рада повторно ухвалила закон, погодившись із пропозиціями президента. Основна пропозиція президента до законопроекту про відновлення роботи ВККС стосувалася уточнень про ухвалення рішення конкурсною комісією з відбору її членів за участю міжнародних експертів. Відповідно до закону, рішення ухвалюватимуть чотирма голосами з шести в разі, якщо за це рішення проголосували щонайменше два представники від міжнародних організацій. Відповідно до закону, ВККС вважається повноважною у разі призначення до її складу не менше ніж 11 членів, як мінімум шість із яких призначені з числа суддів або суддів у відставці.

Парламент також проголосував за законопроект №5068, який вносить зміни до законів "Про регламент Верховної Ради України" та "Про Вищу раду правосуддя", що стосуються створення Етичної ради, члени якої визначатимуть відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

До першого складу Етичної ради входитимуть три особи з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, і три особи, яких оберуть міжнародні організації, що надають Україні протягом останніх п'яти років міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та запобігання корупції відповідно до міжнародних або міждержавних угод. Такі міжнародні та іноземні організації погоджують пропозицію спільного списку кандидатів. У подальшому до складу Етичної ради входитимуть три людини з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України, одна людина, запропонована Радою прокурорів України, одна - за пропозицією Ради адвокатів України і ще одна - запропонована Національною академією правових наук України в особі президії.

1 жовтня посли країн "Великої сімки" (G7) заявили про підтримку процесу всебічної судової реформи в Україні та закликали Раду суддів прискорити висування кандидатів до Етичної ради ВРП.

23 жовтня Рада суддів України обрала кандидатів до Першого складу Етичної ради за своєю квотою та скерувала до Вищої ради правосуддя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни НАТО підтримали ініціативу Німеччини щодо забезпечення України засобами ППО

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА