13:16 05.11.2021

Працівники оскаржуватимуть у судах накази роботодавців, які зобов'язують їх вакцинуватися від COVID-19 – юрист

2 хв читати
Працівники оскаржуватимуть у судах накази роботодавців, які зобов'язують їх вакцинуватися від COVID-19 – юрист

Наймані працівники оскаржуватимуть у судах внутрішні накази компаній, які відсторонятимуть їх від роботи через відсутність вакцинації від COVID-19, прогнозує старший партнер юридичної фірми Pravo Garant Надія Загрія.

"Ми вже бачимо, що деякі роботодавці повідомляють своїм працівникам, що якщо вони не будуть вакциновані, то їх відсторонять від роботи. Такі накази можна оскаржувати, і такі позови вже з'являються", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Загрія пояснила, що йдеться про ті категорії працівників, які не включені до "карантинного" наказу МОЗ (держслужбовці, працівники сфери освіти), але від яких роботодавці вимагають наявності вакцинації.

Водночас юрист прогнозує, що роботодавці превентивно вимагатимуть від своїх співробітників проходження вакцинації, незважаючи на те, що за законодавством ці категорії працівників не зобов'язані мати вакцинацію.

Крім того, Загрія зазначила, що Нацполіція, яка перевірятиме COVID-сертифікати, не має повноважень, згідно з профільним законом, перевіряти медичні дані громадян, зокрема відвідувачів закладів громадського харчування, ТРЦ чи транспорту, і громадяни можуть відмовлятися надавати поліції інформацію про свою вакцинацію.

"Наскільки правомірні дії поліції – питання залишається відкритим. Найімовірніше, поліція складатиме протоколи, навіть якщо хтось відмовлятиметься надавати їм цю інформацію. За моїми прогнозами, такі протоколи таки буде складено та направлено до суду", - сказала вона.

Водночас юрист не береться прогнозувати, як розвиватиметься судова практика з цих питань. "Минулого локдауну суди здебільшого ставали на бік "порушника" і не притягували громадян до відповідальності, якщо не було чогось кричущого. Як правило, суд вважав, що неправильно надягнена маска - це малозначне порушення", - сказала вона.

Загрія також нагадала, що з досвіду минулого локдауну, коли не працював транспорт, суди поновлювали працівників, яких звільняли за прогул через те, що вони не могли доїхати на роботу. "Тоді суди поновлювали таких працівників і казали, що роботодавці мають брати до уваги об'єктивні чинники, зокрема транспорт, який не працює", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР повідомило про підозру в незаконному збагаченні колишньому начальнику ГУ внутрішньої безпеки СБУ Наумову

Глава МЗС Великої Британії відвідав Львів

У Києві на вихідні оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Енергетики оперативно повернули світло понад 13 тис. абонентам у двох районах Києва - Міненерго

На п'яти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення - Міноборони України

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

Матеріали до 2-го читання законопроєкту про заборону афілійованих із РПЦ організацій оприлюднять після юрекспертизи

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА