09:03 01.10.2021

"Газпром" призупинив транзит газу до Угорщини через Україну

3 хв читати
"Газпром" призупинив транзит газу до Угорщини через Україну

Російський "Газпром" із 1 жовтня 2021 року, від початку нової газової доби (7:00), зупинив транзит природного газу через Україну в напрямку Угорщини, повідомила прес-служба оператора ГТС України.

За її даними, заявки на транзит газу не надійшли, незважаючи на те, що потужності з України на вихід до Угорщини законтрактовані на весь газовий рік (із жовтня 2021 року до 30 вересня 2022) у розмірі 24,6 млн куб. м за добу.

Компанія зазначає, що через те, що імпорт газу з Угорщини в Україну відбувався шляхом віртуального реверсу, можливості імпорту з Угорщини без транзиту наразі немає.

"Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України, і українська сторона жодного разу не порушила зобов'язань. Більш того, український маршрут - найбільш економічно вигідний, бо є найкоротшим шляхом постачання газу до Угорщини", - наведено в повідомленні слова глави ОГТСУ Сергія Макогона.

Він вважає, що монополізація газових маршрутів "Газпромом", яка нині відбувається, ставить питання щодо основоположних принципів функціонування газових ринків ЄС - конкурентності та прозорості.

"Посилення домінуючого положення одного гравця та використання ним важелів впливу в очевидно політичних цілях на фоні шокувального зростання цін на газ у Європі має бути зупинено", - наголосив Макогон.

В ОГТСУ нагадали про декларацію США і Німеччини щодо необхідності збереження транзиту газу через Україну. Водночас "Газпром" продовжує скорочувати обсяги транзиту через ГТС України, констатували в компанії.

Як повідомлялося, 27 вересня угорська MVM Group і "Газпром експорт" у Будапешті підписали новий довгостроковий контракт на постачання газу в Угорщину. Новий документ розрахований на 15 років із можливістю зміни умов через 10 років. Угорщина отримуватиме по 4,5 млрд куб. м газу на рік: 3,5 млрд куб. м через Сербію (через газопровід "Турецький потік" і його сухопутні продовження) і 1 млрд куб. м - через Австрію.

У зв'язку з підписанням Міністерство закордонних справ України виступило із заявою, в якій зазначило, що Україна "здивована і розчарована" цим рішенням. "Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремлю та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року", - наголошується в заяві.

У свою чергу міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що "вважає серйозним порушенням нашого суверенітету та інтересів національної безпеки бажання перешкодити безпечному газопостачанню нашої країни, опаленню будинків угорського народу та роботі промисловості".

В Європейській комісії заявили, що перевіряють, якими можуть бути наслідки довгострокового контракту на постачання газу в Угорщину, підписаного напередодні угорською MVM Group та "Газпром експорт".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА