09:28 30.09.2021

Спецпредставник ОБСЄ: Відрадно, що гуманітарна підгрупа в ТКГ намагається домовитися про відкриття нових пунктів пропуску в районі Золотого та Щастя

2 хв читати
Спецпредставник ОБСЄ: Відрадно, що гуманітарна підгрупа в ТКГ намагається домовитися про відкриття нових пунктів пропуску в районі Золотого та Щастя

Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі (ТКГ) посол Мікко Кіннунен відзначив як позитивний факт, що робоча група з гуманітарних питань "повернулася до предметних обговорень питань порядку денного".

"Сьогоднішня зустріч відбулася за день до того, як закінчиться мандат місії спостерігачів ОБСЄ на російсько-українському кордоні, не продовжений Російською Федерацією. З 2014 року ця місія була важливим компонентом зміцнення довіри в рамках узгоджених зусиль ОБСЄ з вирішення конфлікту", - йдеться в заяві Кіннунена, поширеній після чергових зустрічей ТКГ та її робочих груп у форматі відеоконференцій.

Спецпредставник ОБСЄ зазначає, що ситуація у сфері безпеки нестабільна: у вересні в середньому реєструється понад 250 порушень режиму припинення вогню в день. "Особливу заклопотаність викликає велика кількість жертв серед цивільного населення внаслідок обстрілів та стрільби. У вересні 2021 року ці цифри досягли найвищого показника з липня 2020 року, коли були вжиті заходи щодо припинення вогню", - йдеться в заяві.

За останні два тижні свобода пересування СММ ОБСЄ була порушена 39 разів, із яких 31 - в ОРДО, шість - в ОРЛО і два - в підконтрольних уряду районах. Іншою перешкодою для роботи СММ є обстріли БПЛА місії та глушіння їхнього сигналу.

Обговорення в робочій групі з безпеки дало змогу учасникам висловити свою думку про ситуацію у сфері безпеки, але, на жаль, про конкретні заходи домовитися не вдалося.

Політична робоча група продовжила дискусії, пов'язані з розробкою проекту плану дій у повній відповідності з Мінськими угодами, а також подальшими кроками.

"Я вітав той позитивний факт, що робоча група з гуманітарних питань повернулася до предметних обговорень питань порядку денного. Відрадно, що учасники намагаються знайти способи усунути перешкоди, що залишилися, на шляху до відкриття нових пунктів пропуску в районі Золотого та Щастя Луганської області", - зазначив Кіннунен.

Економічна робоча група займалася, зокрема, питаннями водопостачання. "Що стосується екологічних тем, робоча група обговорювала заходи з організації можливої інспекції МАГАТЕ до ОРДЛО та вітала майбутнє друге засідання експертної групи щодо затоплених шахт поблизу лінії зіткнення", - йдеться у заяві Кіннунена.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Генштаб ЗСУ про ситуацію на Харківському напрямку

Зеленський запросив узяти участь у Саміті миру президента Аргентини, прем'єр-міністра Ісландії та Вселенського патріарха

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА