11:14 22.07.2021

Разумков підписав закони, необхідні для впровадження судової реформи

3 хв читати
Разумков підписав закони, необхідні для впровадження судової реформи

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков підписав законопроект №3711-д про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) із пропозиціями президента України Володимира Зеленського, а також законопроекти №5068 та №5069 про реформу Вищої ради правосуддя (ВРП).

Як повідомляє прес-служба апарату парламенту, зазначені законодавчі ініціативи направлені на підпис президенту України.

Як повідомлялося, Верховна Рада 29 червня ухвалила вищезазначений законопроект, а голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав його 5 липня.

Спікер Верховної Ради очікував, що Зеленський застосує право вето до цього закону через суперечливість його статей про вагу голосу міжнародних експертів. 8 липня глава держави наклав вето на підтриманий парламентом законопроект №3711-д і повернув його зі своїми пропозиціями.

Президент пропонує вважати повноважною ВККС у разі призначення до її складу щонайменше 11 членів, з яких щонайменше шість призначені з числа суддів або суддів у відставці.

Глава держави також вносить пропозицію, згідно з якою на запит члена першого складу конкурсної комісії для організаційного, технічного забезпечення здійснення його повноважень конкурсна комісія може залучати помічників, перекладачів.

Водночас у пропозиціях президента зазначено, що фінансування діяльності таких помічників, перекладачів може здійснюватися із залученням міжнародної технічної допомоги.

Голова комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін зазначив, що головна пропозиція президента стосується уточнення про ухвалення рішення конкурсною комісією з відбору членів ВККС за участю міжнародних експертів, у разі "якщо вона ухвалює це рішення більшістю голосів, тобто чотирма з шести".

"Президент України вилучив відповідний абзац із тексту закону, який вносив певну невизначеність", - пояснив парламентарій.

Він наголосив, що президент займає принципову позицію щодо дотримання рекомендацій саме Венеціанської комісії щодо ухвалення рішення конкурсною комісією, яка допомагатиме обирати склад ВККС.

"Визначається, що згідно з остаточним текстом закону, рішення ухвалюватиметься чотирма голосами з шести в разі, якщо за це рішення проголосували щонайменше два представники від міжнародних організацій", - додав Костін.

Законопроект №5068 вносить зміни до законів "Про регламент Верховної Ради України" та "Про вищу раду правосуддя" та визначає створення Етичної ради, члени якої визначатимуть відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

Відповідно до закону, до першого складу Етичної ради входитимуть три особи з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, і три особи, запропоновані міжнародними організаціями, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п'яти років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та запобігання корупції.

Такі міжнародні та іноземні організації узгоджують пропозицію загального списку кандидатів.

Надалі до складу Етичної ради входитимуть три людини з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України, одна людина, запропонована Радою прокурорів України, одна - за пропозицією Ради адвокатів України і ще одна - запропонована Національною академією правових наук України в особі президії.

До повноважень членів Етичної ради належить встановлювати відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

Прикінцеві та перехідні положення законопроекту передбачають, що процедуру оцінювання всіх членів ВРП, крім голови Верховного Суду, буде проведено протягом шести місяців після затвердження складу Етичної ради.

Крім того, закон визначає порядок діяльності служби дисциплінарних інспекторів ВРП як самостійного структурного підрозділу, призначення дисциплінарних інспекторів за результатами конкурсу, їхній правовий статус та обсяг повноважень.

Водночас ВР підтримала поправку №733, яка дає змогу звільняти членів ВРП без рішення органу, який їх обрав або призначив, тобто з'їзду суддів України, з'їзду адвокатів України, всеукраїнської конференції прокурорів, з'їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Згідно з поправкою, у разі негативного висновку щодо члена ВРП суб'єкт призначення має його розглянути і підтримати або відхилити. Якщо жодне з рішень не було ухвалено протягом трьох місяців, то член ВРП вважається автоматично звільненим.

Законопроект №5069 встановлює адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора ВРП щодо надання інформації чи документів або надання завідомо неправдивої інформації на запит від імені ВРП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА