07:26 18.07.2021

Естонія не направлятиме нового посла в Білорусь

2 хв читати
Естонія не направлятиме нового посла в Білорусь

Естонія не направить нового посла в Білорусь, заявила міністр закордонних справ Ева-Марія Лійметс (Eva-Maria Liimets).

"Посилати нового посла в Білорусь було б недоречним, оскільки Естонія не вважає Лукашенка законним главою держави, і вручення вірчих грамот у звичайному порядку може бути витлумачено як зміна позиції Естонії", - пише Лійметс в опублікованій в суботу статті в газеті Eesti Paevaleht.

6 липня президент Естонії Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid) призначила нового посла в Білорусі Яака Ленсмента (Jaak Lensment), який повинен вручити вірчі грамоти президенту Білорусії Олександру Лукашенку.

Лійметс нагадала, що ні Естонія, ні Євросоюз не визнають результати президентських виборів у Білорусі в серпні минулого року через масові фальсифікації.

Глава МЗС вважає, що у Естонії є чотири варіанти: діяти як зазвичай, знизити рівень представництва Естонії, призначивши тимчасового повіреного в справах, не передавати вірчі грамоти і залишити посла працювати в Таллінні, не вживати подальших кроків і продовжити роботу зі скороченим складом посольства.

"Інавгурація нового посла Естонії в Білорусі, яка повинна відбутися на початку вересня, залежить від нашої оцінки тамтешньої ситуації. Ми також тісно консультуємося з нашими партнерами і союзниками, які всі бачать необхідність координації дій і демонстрації єдності", - сказала Лійметс.

У Білорусі після 9 серпня 2020 року почалися масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошено Олександра Лукашенка, який займає цю посаду з 1994 року. За твердженням влади, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його основного опонента Світлану Тихановську - 10,12%. Опозиція не визнала підсумків виборів, визнавши їх сфальсифікованими. Протестувальники вимагали відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів.

ЄС і США не визнають Лукашенка легітимним президентом Білорусі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

У Харкові пролунав вибух - мер

На час Великодніх свят у Херсонській міській громаді запроваджено додаткові обмеження - Мрочко

Російські війська минулої доби двічі намагалися штурмувати острів Нестрига в Херсонській області, відступили з втратами - Плетенчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА