18:30 14.07.2021

Зеленський подасть апеляцію на рішення Верховного Суду про визнання протиправним указу про скасування призначення Тупицького суддею КС - Подоляк

3 хв читати
Зеленський подасть апеляцію на рішення Верховного Суду про визнання протиправним указу про скасування призначення Тупицького суддею КС - Подоляк

Президент України Володимир Зеленський має намір подавати апеляцію на рішення Верховного Суду про визнання протиправним його указу від 27 березня "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України", яким було скасовано указ екс-президента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду України, повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"Безумовно, буде подана апеляція на це рішення Верховного Суду. Президент діяв законно та в інтересах суспільства, скасовуючи указ Януковича про призначення Тупицького. Безумовно, це рішення Верховного Суду ми не визнаємо в будь-якому випадку. Безумовно, президент не допустить знищення судової реформи", - повідомив Подоляк у коментарі інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна".

Як зазначив Подоляк, "таке рішення Верховного Суду є проявом класичної суддівської корупції".

"Тому що це рішення спрямоване проти конкретних законів про очищення Вищої ради правосуддя та про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Без цих законів - корупцію в судовій гілці влади України неможливо перемогти. З цими законами у корумпованих суддів просто немає шансів зберегти вплив. Саме тому Верховний Суд намагається захистити корупційну систему. І щоб реалізувати цей сценарій, зокрема, знадобився Тупицький - і саме в Конституційному Суді", - додав він.

За словами радника керівника Офісу президента, Тупицького намагаються повернути, щоб він "організував знищення судової реформи".

"Однак, це точно, що сьогоднішнє рішення Верховного Суду не зможе зупинити судову реформу. Безумовно, Тупицький, як особа, обґрунтовано підозрювана в скоєнні злочинів проти правосуддя, має отримати справедливий вирок", - підсумував Подоляк.

За словами прес-секретаря президента України Сергія Никифорова, у Зеленського "є 30 днів на оскарження рішення Верховного Суду".

Він також додав, що "закони про ВРП та ВККС працюватимуть, а пана Тупицького очікують суди за його злодіяння".

Як повідомлялося, в середу Верховний Суд скасував указ президента України Володимира Зеленського про скасування указу щодо призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду України.

Тупицький втратив статус судді КС України внаслідок скасування президентом України Зеленським указу Віктора Януковича про його призначення, оскільки відповідно до рішення РНБО, його подальше перебування на посаді судді КСУ становило би суттєву загрозу національній безпеці України. Цим самим указом Зеленський скасував указ про призначення суддею КС Олександра Касмініна.

Зеленський скасував указ президента від 14 травня 2013 року №256 "Про призначення О. Тупицького суддею Конституційного Суду України". Відповідний указ "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" було підписано 27 березня.

Президент України Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці.

У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

26 лютого 2021 року Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного Суду з 28 лютого ще на один місяць.

1 лютого 2021 року Тупицький звернувся до суду з оскарженням указу від 29 грудня 2020 року №607/2020 "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" щодо відсторонення позивача на два місяці. Постановою від 3 лютого відмовлено у відкритті провадження, оскільки цей позов не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Це рішення оскаржено в апеляційному порядку у Великій палаті Верховного Суду. Постановою від 22 лютого 2021 року порушено апеляційне провадження за заявою позивача.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР має намір визначити Держспецзв'язку органом, що реалізує політику щодо забезпечення безпілотними системами та засобами РЕБ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

Кабмін звільнив Половенка з посади заступника міністра оборони

ВР прийняла за основу законопроєкт про дерегуляцію ринку торгівлі вживаними авто - Гетманцев

ВР удосконалить порядок ведення військового обліку під час війни

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА