14:34 29.06.2021

Верховна Рада ухвалила закон, що відновлює роботу ВККС

2 хв читати
Верховна Рада ухвалила закон, що відновлює роботу ВККС

Верховна Рада ухвалила закон, що дає змогу відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України. За відповідний законопроект № 3711-д "Про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів щодо відновлення роботи ВККС" у цілому проголосували 293 народних депутати.

Відповідно до закону ВККС складається з шістнадцяти членів, вісім із яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці. Вища кваліфікаційна комісія суддів України вважається повноважною за умови призначення до її складу щонайменше одинадцяти членів.

Членів ВККС на чотири роки призначає Вища рада правосуддя за результатами конкурсу.

Конкурсна комісія проводить конкурс на зайняття посади члена ВККС у два етапи: відбір кандидатів за результатами розгляду поданих ними документів, результатів спеціальної перевірки, відповідної інформації з відкритих джерел і проведення співбесіди з відібраними кандидатами та визначення переліку кандидатів для рекомендації Вищій раді правосуддя.

Членів конкурсної комісії призначає Вища рада правосуддя. Суб'єктами формування конкурсної комісії є Ради суддів, прокурорів, адвокатів і Національна академія правових наук в особі президії. До складу цієї комісії входять: три людини з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані радою суддів; по одній - від рад прокурорів, адвокатів і Нацакадемії правових наук. На запит конкурсної комісії для забезпечення її діяльності можуть бути залучені додаткові експерти, фахівці міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п'яти років за рахунок власних коштів надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та/або запобігання та протидії корупції.

Водночас народний депутат Сергій Власенко (фракція "Батьківщина") під час обговорення поправок до законопроекту не раз наголошував, що законопроект є "сумнівним з точки зору Конституції".

"Цей закон не принесе жодного покращення в судову систему", - вважає Власенко.

Як раніше сказав агентству "Інтерфакс-Україна" голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, у законопроекті враховані всі рекомендації Венеціанської комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

АВСТРАЛІЯ ВИДІЛЯЄ УКРАЇНІ ПАКЕТ У 100 МЛН ДОЛАРІВ - МІНІСТР ОБОРОНИ МАРЛЗ

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА