11:15 15.06.2021

Кулеба сподівається на надання Україні ПДЧ в НАТО у 2022 році

2 хв читати
Кулеба сподівається на надання Україні ПДЧ в НАТО у 2022 році

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив сподівання, що у 2022 році НАТО надасть Україні План дій щодо членства (ПДЧ).

"Тож якщо врахувати контекст, це дуже добра для нас декларація. Але я завжди чесно говорю партнерам, що за добрими деклараціями мають йти добрі дії. І найкраща така дія - надання Україні ПДЧ у 2022 році", - написав Кулеба на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

Зокрема, міністр зазначив, що ще за кілька днів до саміту НАТО згадки про ПДЧ для України не було в тексті декларації за підсумками саміту НАТО в Брюсселі 14 червня.

"Це правда, що ми її буквально вигризли в останній момент завдяки власній наполегливості, чесній розмові з НАТО та твердій підтримці ключових наших друзів", - пояснив він.

Крім того, Кулеба зазначив, що декларації самітів НАТО ухвалювали в 2014, 2016 та 2018 роках.

"У жодній з них союзники ПДЧ для України не згадували. Могли, але не згадували. Хоча в цей час Україна воювала і заслуговувала на таку підтримку", - вважає він.

За його словами, декларація саміту має набагато ширший контекст.

"Це, по суті, план дій нового НАТО, в якому США помирилися з рештою союзників і тепер з новими силами Альянс працюватиме над досягненням поставлених цілей, підтримкою визначених друзів, у тому числі України, та стримуванням визначених суперників, у тому числі Росії", - сказав міністр.

Кулеба наголосив, що для отримання ПДЧ Україна вже зробила достатньо реформ.

"Коли нам кажуть "давайте ще більше реформ", то у мене одне запитання: Скільки ще? Ми повинні продовжувати реформи, але ми не повинні миритися з ситуацією, коли окремі держави-члени НАТО реформи в Україні використовують як виправдання для приховування власного небажання дратувати Росію", - додав він.

Глава МЗС України заявив, що Україна буде членом НАТО. "Щодо цього є згода і в Альянсі, і в Україні. І чим швидше ми станемо на шлях ПДЧ, тим сильнішою ставатиме Україна та євроатлантичний простір загалом. Усе інше - це контекст, з яким ми системно працюємо", - резюмував Кулеба.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА