13:59 21.05.2021

Суд у справі МН17, розпочавши 7 червня слухання по суті, обговорюватиме три питання

3 хв читати
Суд у справі МН17, розпочавши 7 червня слухання по суті, обговорюватиме три питання

Суд у справі про збитий МН17 під час слухання справи по суті, яке розпочнеться 7 червня, обговорюватиме три питання: чи був МН17 збитий ракетою "Бук", чи був "Бук" запущений з поля неподалік Первомайського і чи були до цього причетні обвинувачені – троє росіян і один українець: Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і Леонід Харченко.

Про це у п'ятницю під час досудового слухання оголосив суддя Гендрік Стейнгаус (Hendrik Steenhuis). Як відомо, суд, який розпочався в Нідерландах 9 березня 2020 року, відбувається за їх відсутності, й лише один із них – Пулатов - представлений адвокатами з нідерландської фірми.

"Суд зможе обговорити справу за три дні. Обговорення буде зосереджене на трьох питаннях: чи був МН17 збитий ракетою "Бук", чи був "Бук" запущений з поля неподалік Первомайського й чи були до цього причетні обвинувачені. Суд обговорюватиме ці три питання і обговорюватиме велику кількість документів, які є у справі", - оголосив він.

При цьому суддя наголосив, що на ці питання відповіді не будуть надані, оскільки суд обговорюватиме результати розслідування, проведеного слідчою командою під керівництвом Спільної слідчої групи та прокурора. "Судову оцінку буде надано лише в день оголошення вироку", - констатував Стейнгаус.

Суддя деталізував, що обговорення справи відбуватиметься з 7 по 11 червня 2021 року. 7 червня буде присвячене процедурним питанням. "8 червня, ми, найімовірніше, зможемо обговорити перше і друге питання, а на третій день обговоримо третє питання. Ця частина - можлива роль обвинувачених - буде найбільшою. Тому п'ятниця, 11 червня, буде резервною", - поінформував він.

Далі, відповідно до встановленої судом процедури, 17 і 18 червня слово візьме обвинувачення і, можливо, захист Пулатова. "Для родичів важливо знати, що ідентифікація загиблих відбудеться 8 червня, коли ми обговорюватимемо перше питання. До того ж, суд не обговорюватиме звіти розтинів у деталях. Суд також не показуватиме зображень, де можна буде побачити загиблих, тим паче, що насправді таких зображень немає, за винятком однієї фотографії. Що буде доречним, то це обговорення чужорідних предметів, витягнутих із тіл загиблих. Деякі з зображень, які є у справі, будуть показані", - зробив висновок Стейнгаус.

Як повідомлялося, 26 травня відбудеться виїзне засідання суду на військову авіабазу в Гілзе-Реєн (Gilze-Rijen, Нідерланди) для огляду реконструкції збитого рейсу МН17.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю (на непідконтрольній Україні території) 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули. Причини катастрофи розслідує Міжнародна слідча група (ССГ), до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновок, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53 зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року було названо імена чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: Гіркін (Стрєлков), Дубінський, Пулатов і Харченко, яких оголосили в міжнародний розшук. Їх обвинувачують у вбивстві 298 пасажирів літака та його аварії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА