12:28 02.04.2021

В АРМА відкидають звинувачення на свою адресу й заявляють, що без вилучених під час обшуків документів не можуть працювати

3 хв читати
В АРМА відкидають звинувачення на свою адресу й заявляють, що без вилучених під час обшуків документів не можуть працювати

У Національному агентстві України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) спростовують інформацію про ухвалення ними незаконних рішень щодо повернення фізичній особі заарештованих коштів і заявляють про неможливість виконання покладених на нього завдань після вилучення правоохоронцями документів під час обшуків у четвер.

"Під час обшуків у приміщенні центрального апарату АРМА працівники правоохоронних органів вилучили ряд документів, зокрема оригінали договорів управління стратегічними активами, відсутність яких в оригіналі унеможливлює виконання АРМА покладених на нього законом завдань. Ці документи не мають жодного стосунку до кримінальної справи, в межах якої проводилися зазначені слідчі дії, мета їх вилучення невідома та незрозуміла", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сторінці АРМА в Facebook у п'ятницю.

В агентстві зазначають, що 1 квітня в їхньому офісі та за місцем проживання окремих посадових осіб органу представники правоохоронних відомств провели слідчі дії у рамках розслідування кримінального провадження, що стосується повернення фізичній особі заарештованих коштів у сумі близько $400 тис. на підставі судового рішення, яке, за версією слідства, було підробленим.

"АРМА детально пояснювало порядок та підстави своїх дій у цій справі, публічно заявляло про готовність надати правоохоронним органам усі необхідні матеріали, а також висловлювало зацікавленість у неупередженому розслідуванні для з'ясування реальної картини подій та кола зловмисників. Під час проведення слідчих дій співробітники АРМА всебічно співпрацювали з представниками уповноважених структур, надаючи правоохоронцям усі запитувані документи й необхідну інформацію", - йдеться в заяві.

У Нацагентстві зазначають, що не ухвалювали жодних незаконних рішень щодо повернення фізичній особі заарештованих коштів, а "діяли виключно у рамках наявних повноважень". "АРМА й надалі готове сприяти розслідуванню відповідної кримінальної справи в межах своєї компетенції та сподівається на встановлення і притягнення до відповідальності осіб, насправді причетних до вказаних незаконних дій", - резюмується в повідомленні.

Як повідомлялося, в четвер Державне бюро розслідувань спільно з СБУ здійснили обшуки в приміщеннях АРМА, а також у керівництва відомства: в. о. голови АРМА Віталія Сигидина, його заступника з питань управління активами Володимира Павленка та начальника управління менеджменту активів Вахтанга Бочорішвілі.

"Встановлено, що протягом листопада-грудня 2020 року учасники організованої групи, до складу якої входили посадові особи Нацагентства та адвокати, заволоділи коштами на загальну суму понад $400 тис., які були передані в управління АРМА. Зазначені особи на підставі підроблених судових рішень безпідставно перераховували гроші на банківські рахунки осіб, які не мали до них жодного стосунку", - повідомили в ДБР.

Попередня кваліфікація правопорушення, за даними відомства, - заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах організованою групою, а також використання підроблених документів й одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України).

В Офісі генпрокурора повідомили про проведення понад 50 одночасних обшуків у Києві та Київській області у цій справі і про заволодіння коштами в розмірі понад $500 тис.

"За даними слідства, учасники організованої групи... протягом листопада-грудня 2020 заволоділи грошовими коштами, визнаними речовими доказами у ряді кримінальних проваджень та переданими в управління АРМА, на загальну суму понад $500 тис. шляхом їх перерахування на підставі підроблених судових рішень на банківські рахунки осіб, які не є учасниками кримінального провадження", - розповіли у відомстві.

За словами народного депутата фракції "Слуга народу" Галини Янченко, ще низку епізодів "корупційних махінацій" АРМА розслідує Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА