18:50 16.03.2021

У Києві презентували книжку "Карпатська Україна в документах Другої Чехо-Словацької Республіки"

2 хв читати

Презентація двотомного видання "Карпатська Україна в документах Другої Чехо-Словацької Республіки" авторства Олександра Пагірі відбулася в Києві.

"Парадоксально, але в мить, коли Чехословацька Республіка переживала кризу, українці отримали шанс на відродження свого державного життя", - сказав Пагіря на прес-конфренції в Києві у вівторок.

Він пояснив, що ця книга є результатом його архівних пошуків упродовж 2015-2018 років. "Було здійснено чотири поїздки в архіви в Чеській Республіці, загалом опрацьовано шість архівів, які представляють великий корпус військових, дипломатичних, урядових документів, що показують роль і місце українського питання у внутрішній і зовнішній політиці Чехословаччини", - розповів Пагіря.

Народний депутат, голова комітету з питань інтеграції України в Європейський Союз Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що цей двотомник дає можливість усвідомити, як складалися зовнішні чинники і як представників автономної Карпатської України, яка проголосила свою незалежність, сприймали в різних урядах.

"Мені важливо, що за часів Карпатської України українці заявили про себе як про націю, яка прагне до створення держави (вкотре заявили, ми розуміємо, що були ЗУНР, УНР і т.д.), й тоді карпатські українці також претендували на те, що вони хочуть бути частиною вільної незалежної України. На прикладі тих років ми можемо сьогодні бачити, як здобувається суб'єктність тоді, коли ти заявляєш про неї, як формується ця суб'єктність, коли ти маєш прагнення, віру, бажання, коли ти маєш бачення, як ти хочеш розвиватися", - зазначила вона.

Посол Чехії в Україні Радек Матула зазначив, що для нього буде цікаво ознайомитися з документами з книжки, проте у своїй роботі він продовжить фокусуватися на сьогоденні та майбутньому чесько-українських відносин. "Для мене важливо, що ця книжка може бути хорошим прикладом успішного співробітницва між Чеською Республікою і Україною в цій сфері, гарним прикладом співпраці між автором цієї книги, чеськими архівами й інституціями", - наголосив дипломат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА