08:58 22.10.2020

Демократи вимагають від Держдепу зібрати інформацію щодо постачання в США російських апаратів ШВЛ

3 хв читати
Демократи вимагають від Держдепу зібрати інформацію щодо постачання в США російських апаратів ШВЛ

Високопоставлені конгресмени від Демократичної партії США направили до Держдепу запит на проведення розслідування щодо поставок апаратів ШВЛ в Росію із США і в зворотному напрямку під час першого етапу пандемії коронавірусу.

"Ми просимо вас, особливо, вивчити, чи не порушувало рішення адміністрації Трампа прийняти поставку вироблених у Росії апаратів ШВЛ 1 квітня 2020 року американські санкції", - йдеться в листі конгресменів.

Серед авторів листа - голова комітету з контролю і регламенту сенату США Каролін Малоні і голова комітету Палати представників з питань зовнішньої політики Еліот Енгел.

Вони також просять держдеп вивчити, "як поставка виготовлених у США апаратів ШВЛ в Росію в травні сприяла цілям американської зовнішньої політики".

Крім того, конгресмени просять встановити, яку роль у прийнятті цих рішень зіграв безпосередньо президент Дональд Трамп або ж інші офіційні особи в Білому домі.

"Мало сенсу для США в тому, щоб відправити 200 апаратів ШВЛ в Росію, що обійшлося американським платникам податків у $ 5,6 млн, тоді як за два місяці до цього Федеральне агентство з управління в надзвичайних ситуаціях прийняло 45 російських апаратів, які були несумісні, оскільки вимагають іншої напруги електромережі, і небезпечні для використання в США", - йдеться в листі.

На думку авторів листа, рішення влади США прийняти російський вантаж із ШВЛ дало керівництву РФ "пропагандистську перемогу, в той час як Росія намагалася зобразити себе лідером у боротьбі проти коронавірусу". Також вони не виключили, що такі поставки якимось чином загрожували інтересам США в сфері національної безпеки. "Є й питання про те, чому держдеп раніше заявляв, що купив ці апарати ШВЛ, а тепер запевняє, що не купував", - наголошується в листі.

Раніше на цьому тижні видання BuzzFeed повідомило, що Федеральне агентство з управління в надзвичайних ситуаціях (FEMA) США здійснило утилізацію 45 апаратів ШВЛ, поставлених раніше цього року Росією для допомоги США в боротьбі з коронавірусом.

BuzzFeed нагадало, що 1 квітня в Нью-Йорк прибув російський літак з медичним обладнанням на суму приблизно в $ 1 млн, яке, зокрема, включало в себе ШВЛ "Авента-М". Також у рамках домовленостей Вашингтона і Москви США направили в РФ військовий борт з медичним вантажем на суму в $ 5,6 млн.

Отримані США ШВЛ були розподілені між лікарнями Нью-Йорка і штату Нью-Джерсі, проте ніколи не використовувалися. За даними BuzzFeed, згодом з'ясувалося, що апарати "Авента-М" потребують адаптери для підключення до американських електромереж, а в лікарнях адаптерів не виявилося. Крім того, ці ШВЛ були проведені російською компанією, яка підпала під санкції США.

Також, зазначає BuzzFeed, апарати ШВЛ цієї моделі спровокували пожежі в російських лікарнях. Після цього в травні ці апарати були відправлені в США на склад.

Апарати ШВЛ "Авента-М" використовувалися для надання медичної допомоги пацієнтам в міській клінічній лікарні імені Спасокукоцького в Москві і лікарні Святого Георгія в Санкт-Петербурзі, де сталися пожежі 9 і 12 травня, в результаті яких загинули шість осіб. Перевірка показала, що в обох випадках в лікарнях загорілися ШВЛ.

Після цього Росздоровнагляд призупинив використання апаратів "Авента-М", вироблених з 1 квітня 2020 року.

У липні стало відомо, що АТ "Уральський приладобудівний завод" (УПЗ, Свердловська область, входить до АТ "Концерн радіоелектронні технології", КРЕТ) відновлює з 22 липня поставки нових апаратів штучної вентиляції легенів "Авента-М" у рамках укладених контрактів.

"Апарати штучної вентиляції легенів "Авента-М" можуть бути допущені до застосування тільки після додаткової перевірки функціональних і технічних характеристик і отримання відповідних документів", - йшлося тоді в заяві прес-служби Росздоровнагляду.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА