12:32 23.06.2020

Україна понад 20 років не виконувала низки стратегічних рекомендацій Європейського комітету з питань запобігання катуванням

2 хв читати
Україна понад 20 років не виконувала низки стратегічних рекомендацій Європейського комітету з питань запобігання катуванням

 Аналіз Європейського комітету з питань запобігання катуванням свідчить про тривале невиконання Україною низки стратегічних рекомендацій.

"Проведений аналіз свідчить про тривале, понад 20 років, невиконання Україною низки стратегічних рекомендацій Європейського комітету з питань запобігання катуванням", - йдеться у висновках аналізу рекомендацій щодо пенітенціарної системи України.

Серед них: небажаність колективного тримання в камерах; норми площі в СІЗО (на сьогодні становлять 2,5 кв. м замість 4 кв. м); надмірна ізоляція осіб під вартою, і від зовнішнього світу, і в середині установ; відсутність зайнятості для осіб під вартою та засуджених на довічний термін; недостатня зайнятість для осіб у колоніях; систематична сегрегація засуджених на довічний термін від інших засуджених; частота і порядок проведення побачень; порядок застосування та умови дисциплінарної ізоляції; фіксація тілесних ушкоджень; видача гігієнічних засобів; якість харчування; медичне обслуговування.

Зазначається, що проаналізовано й нові рекомендації, які також не виконуються, хоча деякі з них висловлюють уже 10-15 років.

Серед них: збільшення частоти миття ув'язнених до двох разів на тиждень; запровадження роботи з наркозалежними; зміна порядку відеонагляду за засудженими, щоб забезпечити право на приватність; скасування плати за побачення; скасування 24-годинних змін персоналу у в'язницях, поліпшення умов праці; зміна конструкцій та розмірів прогулянкових двориків; скасування ст. 391 КК (злісна непокора законним вимогам адміністрації установи виконання покарань); підпорядкування тюремної медицини Міністерству охорони здоров'я; створення перспективи звільнення для довічно засуджених.

Крім того, у звіті також йдеться про рекомендації системного характеру: запровадження позитивних відносин між персоналом і ув'язненими; подолання насильства між ув'язненими, неприпустимість використання адміністрацією одних ув'язнених для контролю інших; забезпечення належної меддопомоги; будівництво нових СІЗО або перебудова і ремонт наявних.

"Кількість невиконаних рекомендацій комітету вже давно перевищує кількість виконаних... Невиконання багатьох рекомендацій, які повторюються протягом десятків років, свідчить про фундаментальні проблеми у ставленні України до своїх міжнародних зобов'язань у сфері захисту прав ув'язнених. Ця проблема має тенденцію до постійного зростання. Так само, як і кількість невиконаних рекомендацій", - наголошується у звіті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

У 2-му Міжнародному саміті міст і регіонів у Києві візьмуть участь понад 100 делегатів із 16 країн, планується підписання понад 10 угод

Голова Військового комітету НАТО розкритикував Бельгію за недостатні зусилля у сфері оборони

Температура у світі підвищиться щонайменше на 2,5 градуса в цьому столітті - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА