08:11 16.06.2020

Країни Балтії і Польща мають намір діяти скоординовано на випадок другої хвилі коронавірусу

2 хв читати
Країни Балтії і Польща мають намір діяти скоординовано на випадок другої хвилі коронавірусу

Балтійські країни і Польща готові більше координувати дії в разі другої хвилі Covid-19, передає агентство BNS з посиланням на заяву глави МЗС чотирьох держав за підсумками зустрічі у Вільнюсі.

"На своєму прикладі ми показали, що можна і потрібно більше координувати. Якщо ми зайшли в кризу окремо, в національному сенсі з одноосібними рішеннями, то хоча б вийти з нього ми можемо скоординовано", - заявив на прес-конференції в понеділок міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

"Якщо друга хвиля прийде, не дай Боже, то ми будемо постійно про це говорити, тому будемо краще готові", - додав Лінкявічюс.

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс сказав, що після першої хвилі стала очевидною необхідність більшої координації, особливо в прийнятті рішень про межі, доставку громадян.

"Зараз ми вже розуміємо, що була потрібна більша координація, особливо в прийнятті рішень про закриття кордонів, репатріації, громадяни, які застрягли в усій Європі і за її межами це те, чого б ми хотіли уникнути, в разі приходу другої хвилі", - сказав Рінкевичс.

Він також зазначив, що, хоча ситуація в Європі здається більш-менш взятою під контроль, важливо не поспішати відкривати кордони, і ці рішення повинні прийматися на підставі не політичних критеріїв, а суворо епідеміологічних.

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу сказав, що основним уроком, винесеним із ситуації з Covid-19, є те, що "швидкість є визначальним фактором".

"Місяць тому епіцентр коронавірусу був в Європі, це змінилося, але ми повинні бути дуже обережними при поновленні пересування людей усередині Шенгену, і повинні завжди бути готові до негативного сценарію", - сказав Рейнсалу.

Польський міністр закордонних справ Яцек Чапутович зазначив, що статистика випадків Covid-19 в Польщі і в Балтійських країнах "значно краща, ніж в інших державах Європи, і це демонструє, що наші уряди спрацювали ефективно і прийняли правильні рішення".

Глава МЗС Польщі також наголосив на важливості співпраці, заявивши, що "жодна країна поодинці не в змозі впоратися з вірусом".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зафіксовано влучення в двох районах Харкова, інформації про постраждалих немає

На фронті за добу сталося 114 бойових зіткнень, ворог втратив 160 осіб л/с на харківському напрямку

На місці прильоту "шахеда" в Основ'янському районі Харкова сталася пожежа

Харків під атакою ворожих "шахедів"

НАТО розглядає можливість відправки військових інструкторів в Україну - ЗМІ

НБУ в четвер підвищив офіційний курс гривні на 14 коп.

Військам РФ не вистачає потужності, щоб досягти стратегічного прориву на харківському напрямку - Каволі

"Укренерго" в п'ятницю з 8:00 до 19:00 розраховує обійтися без обмежень е/е

Ворог намагається тиснути на оборону на харківському напрямку, найгарячіша ситуація на покровському напрямку

Завдяки Силам оборони сьогодні вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська, однак загрози все ще є - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА