14:23 07.05.2020

Обшуки у Верланова здійснюють у рамках розслідування справи про легалізацію коштів та фінансування тероризму

3 хв читати
Обшуки у Верланова здійснюють у рамках розслідування справи про легалізацію коштів та фінансування тероризму

Служба безпеки України в четвер здійснює понад сотню обшуків у всій Україні в рамках розслідування кримінального провадження про роботу конвертаційного центру під прикриттям податкової, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в СБУ.

"Кримінальне провадження розслідують за статтею про легалізацію коштів, одержаних злочинним шляхом, і фінансування тероризму", - сказали в українській спецслужбі, коментуючи ситуацію з обшуками у екс-голови Державної податкової служби Сергія Верланова.

"У всій країні в рамках розслідування цього провадження здійснюють більше ніж сотню обшуків", - додали в СБУ.

Пізніше в прес-центрі СБУ повідомили, що служба підозрює колишнє керівництво Державної податкової служби в організації механізму з незаконного формування податкового кредиту на мільярди гривень.

"За версією слідства, до оборудки також причетні керівники територіальних управлінь ДПС. Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2019-2020 років чиновники в змові з організаторами транзитно-конвертаційних груп створили схему із незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість", - йдеться в оприлюдненому в четвер повідомленні.

Крім того, додали в прес-центрі СБУ, встановлено факти несанкціонованого втручання в роботу електронних баз даних податкової, зокрема шляхом внесення змін до алгоритму автоматичної перевірки податкових накладних в Єдиному реєстрі низки суб'єктів господарської діяльності (СГД) з ознаками "ризиковості" (фіктивності). Ці дії призводили до штучного формування сум податкового кредиту з ПДВ, який потім відображався нібито як для СГД реального сектору економіки. Дії посадовців призвели до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, а також легалізації коштів, одержаних протиправним шляхом.

"За ініціативи Служби безпеки України в тісній співпраці з Державною службою моніторингу заблоковано банківські рахунки суб'єктів господарської діяльності, задіяних у протиправній схемі. Крім того, накладено арешт на ліміти цих СГД з податку на додану вартість в електронній системі адміністрування ПДВ", - йдеться в повідомленні.

Триває досудове розслідування за ч. 2 ст. 364, ч.3 ст. 258-5, ч. 3 ст.112 і ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Раніше в четвер екс-голова Верланов повідомив, що за місцем його проживання співробітники Служби безпеки України здійснили обшуки.

"Сьогодні вранці в квартиру, в якій я мешкаю разом із дружиною і маленькою донькою, прийшли з обшуком співробітники СБУ. Що шукали - не уточнюється, але те, по що, ймовірно, прийшли, не знайшли. Інформуватиму про хід справи та захищатиму себе і свою сім'ю", - написав Верланов на своїй сторінці у Facebook у четвер.

У СБУ агентству підтвердили факт проведення слідчих дій у Верланова, зазначивши, що вони здійснюються в рамках розслідування кримінального провадження, за яким відбуваються ще обшуки.

Уряд 24 квітня звільнив Верланова з посади голови Державної податкової служби, а наступного дня оголосив конкурс на нового главу відомства.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що вбачає підстави для розслідування правоохоронцями діяльності Верланова, повідомивши про скарги з боку бізнесу на затримки з автоматичним відшкодуванням ПДВ, на безпідставне блокування податкових накладних. "З таким підходом люди просто втрачають свій бізнес. І це замість того, щоб у такий складний період допомогти йому вижити", - сказав міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА