07:02 31.03.2020

Рада прийняла закон про відкриття ринку землі в Україні з 1 липня 2021р

2 хв читати
Рада прийняла закон про відкриття ринку землі в Україні з 1 липня 2021р

Верховна Рада на позачерговому засіданні прийняла закон про відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року з обмеженням його роботи в перші три роки тільки паями у власності фізосіб з максимальним володінням в одних руках 100 га.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за законопроект №2178-10 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" в другому читанні і в цілому в ніч на вівторок проголосували 259 народних депутатів з 226 мінімально необхідних.

Голоси за закон розподілилися наступним чином: "Слуга народу" - 206, "Європейська солідарність" - 23, "Голос" - 13, "Довіра" - 12, позафракційні - 5. Фракції "Опозиційна платформа - За життя", "Батьківщина" і група "За майбутнє" не дали жодного голосу на підтримку.

Документом передбачено, що з 1 січня 2024 року купувати сільгоспземлі зможуть юридичні особи, поріг з концентрації в одних руках зросте до 10 тис. га. Продаж земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності забороняється.

Крім того, банки отримають можливість отримувати землю в якості стягнення як предмет застави, однак такі ділянки повинні бути продані на торгах протягом двох років.

Відповідно до законопроекту, доступ іноземців до ринку землі буде залежати від результатів всеукраїнського референдуму.

Також законопроектом передбачено, що до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільгосппризначення, виділених в натурі власникам паїв, не може бути менше їх нормативної грошової оцінки.

Під час розгляду правок до законопроекту в понеділок і в ніч на вівторок в залі засідань за столом президії була відсутня більшість народних депутатів, голова Верховної Ради Дмитро Разумков і віце-спікер Олена Кондратюк, а вів засідання перший заступник голови Ради Руслан Стефанчук.

При цьому на розгляді останніх правок Разумков повернувся у президію. Також повернулися на свої місця і більшість депутатів, які взяли участь в голосуванні.

У ніч на вівторок, під час розгляду останніх правок і голосуванні в другому читанні, в зал засідань прибув президент України Володимир Зеленський.

Зі свого боку віце-спікер Кондратюк так і не повернулася на своє місце на час голосування. Як повідомлялося, вона була обрана до парламенту за списками партії "Батьківщина", яка виступає проти продажу землі і вважає, що дане питання необхідно винести на Всеукраїнський референдум.

Народні депутати з фракції ОПЗЖ неодноразово заявляли в понеділок, що розгляд поправок відбувається з порушенням регламенту, оскільки не можна продовжувати розглядати законопроект на позачерговому засіданні, якщо його розгляд було розпочато на пленарному засіданні чергової сесії.

Рада приступила до розгляду у другому читанні законопроекту № 2178-10 6 лютого.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ізраїль завдав удару по об'єктах у центральному Ірані

Британський принц Гаррі офіційно підтвердив, що тепер він є резидентом США

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА