10:48 24.10.2019

ДІЯРУ і Держцентр з ядерної та радіаційної безпеки очікують реакції міжнародних партнерів на перепідпорядкування інспекції Мінекоенерго

2 хв читати

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (НТЦ ЯРБ) та Державна інспекція ядерного регулювання (ДІЯРУ) направили західним партнерам свою позицію щодо рішення уряду України передати ДІЯРУ в перепідпорядкування Міністерству енергетики та охорони навколишнього середовища.

"Роль і вклад міжнародних організацій та іноземних партнерів у створення в Україні незалежного ядерного регулятора надзвичайно велика. Тому вважаємо, що в цій ситуації важливим і, можливо, визначальним є також створення політично коректного, виваженого, але, водночас, ємкого діалогу з колегами із США, ЄС та низки міжнародних фінансових установ", - йдеться в заяві на сайті НТЦ ЯРБ.

У Державному центрі з ядерної та радіаційної безпеки зазначили, що його спільну з ДІЯРУ позицію направлено міжнародним партнерам 22 жовтня.

"Наразі очікуємо офіційної реакції міжнародних фінансових установ, посольств та державних установ країн-партнерів щодо ситуації в Україні з ядерним регулятором", - зазначається на сайті.

У відомстві також висловили сподівання, що рішення уряду про перепідпорядкування ДІЯРУ Мінекоенерго є прикрою помилкою і Кабмін вживе заходів для відновлення незалежності ядерного регулятора. Водночас зазначили, що незалежно від того, як вирішиться ситуація, Україна зазнає репутаційних втрат.

Як повідомлялося, Кабмін віддав ДІЯРУ в підпорядкування Мінекоенерго. Внесення змін до схеми спрямування і координації центральних органів виконавчої влади Кабміну через його відповідних членів закріплено постановою №879 від 20 жовтня 2019 року, текст якої оприлюднено на урядовому порталі.

Раніше Українське ядерне товариство (УЯО) заявило, що таке перепідпорядкування прямо суперечить низці законів України, міжнародних конвенцій і гарантійним угодам між Україною та ЄБРР, ратифікованим Верховною Радою. Крім того, таке рішення порушує міжнародні зобов'язання країни, зокрема ратифіковану Україною конвенцію про ядерну безпеку та об'єднану конвенцію про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та безпеку поводження з радіоактивними відходами, а також може прямо призвести до крос-дефолту в EUR600 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА