22:48 08.10.2019

Військові прокурори у справі щодо Іловайська додатково допитають посадових осіб, які приймали тоді військово-політичні рішення

3 хв читати
Військові прокурори у справі щодо Іловайська додатково допитають посадових осіб, які приймали тоді військово-політичні рішення

Головна військова прокуратура України додатково допитає всіх посадових осіб, які приймали військово-політичні рішення, пов'язані з подіями в Іловайську (Донецька обл.) у кінці серпня 2014р, коли частини ЗС РФ, що вторглися на Донбас і підтримувані Росією бойовики розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, які виходили з оточеного міста "зеленим коридором," - заявив головний військовий прокурор Віктор Чумак.

"Вона (справа щодо подій в Іловайську - ІФ) не закрита і не завершена. Ця справа перебуває в провадженні", - сказав Чумак в ефірі радіо НВ у вівторок ввечері.

Він також зазначив, що розслідування цієї справи "було загальмовано через політичні мотиви, тому що люди займали певні політичні посади і не завжди з’являлися на допити".

За словами головного військового прокурора, ця справа була однією з перших, щодо розслідування якої він провів велику нараду після вступу на посаду.

"Ми визначили напрями, зокрема, щодо проведення додаткових допитів посадових осіб, які і приймали рішення в Іловайську", - підкреслив Чумак.

Відповідаючи на уточнююче запитання, про кого саме йдеться, тодішнього міністра оборони України або президента країни, він сказав: "Це все посадові особи, які причетні до прийняття військово-політичних рішень".

Як повідомлялося, в кінці серпня 2014 року під Іловайськом бойовики і підрозділи Збройних сил Російської Федерації, що вторглися на Донбас, оточили українські добровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ, а після розстріляли бійців, які виходили з оточення, що призвело до загибелі, поранень і полону значної кількості українських воїнів.

Зокрема, 29 серпня 2014 року поблизу Іловайська російські війська розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, які після досягнення представниками армій двох країн відповідної домовленості виходили з оточеного міста так званим "зеленим коридором".

Під час вказаних подій, за інформацією Генеральної прокуратури України, загинули 366 українських вояків, 429 отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 потрапили в полон, ще близько восьми десятків вважаються зниклими безвісти. Крім того, Збройні сили України зазнали втрат в озброєнні і військовій техніці на суму майже 300 млн грн.

Згідно з інформацією Генштабу Збройних сил України, в боях за Іловайськ в серпні 2014р загинули 220 військовослужбовців ЗСУ, ще 40 пропали безвісти, 13 бійців станом на 22 серпня 2019 р все ще перебували в полоні у бойовиків. При цьому втрати ЗСУ безпосередньо під час виходу "зеленим коридором" 29 серпня склали 129 загиблих, 18 поранених, 22 зниклих безвісти і 10 утримуваних у заручниках (станом на 29 серпня 2014р).

Такі цифри не враховують загиблих бійців з добровольчих підрозділів і безпосередньо військовослужбовців МВС України, які воювали в Іловайську разом з українською армією.

Разом з тим, Віктор Муженко, який займав на той час посаду начальника Генштабу ЗСУ повідомляв, що добровольчі батальйони втратили в цих боях близько 200 бійців.

Влітку 2019 року газета The Guardian повідомила про доповідь британської дослідницької групи Forensic Architecture щодо участі Росії в боях під Іловайськом в Україні в 2014 році. За словами дослідників, вони зібрали і каталогізували численні знімки із супутників, що зображують російські збройні конвої на території України, а також фотографії танка Т-72Б3. Дослідники зазначають, що на той час вони були на озброєнні тільки у російській армії.

19 серпня The Guardian повідомила, що зібрані Forensic Architecture дані про участь російських військових у боях під Іловайськом планується використовувати при розгляді позову в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). "Докази будуть використані в рамках позову, який належить розглянути в ЄСПЛ. Ці дані знаходяться на онлайн-платформі у відкритому доступі", - повідомила газета.

Видання пояснює, що позивачами виступають українці, які взяли участь у бойових діях як добровольці. Вони потрапили в полон. Позивачі заявили, що в полоні піддавалися тортурам. Крім того, за їхніми словами, бойовики примушували їх до праці. Позивачі також мають намір у себе на батьківщині подати до суду проти військового командування, яке вони вважають відповідальним за недбале планування операцій під Іловайськом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог завдав ракетного удару по Одеській області з окупованого Криму - Плетенчук

Окупанти обстріляли село на Харківщині, постраждав мирний житель - голова ОВА

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинула людина, двоє поранених

У Харкові вже п’ятеро постраждалих унаслідок ворожого ракетного удару - Синєгубов

МЗС України про нібито оголошення Зеленського в розшук у РФ: Це свідчення відчаю російської державної машини та пропаганди

Відпустили затриманого помічника Джемілєва - Чубаров

Окупанти вдень обстріляли Нікополь, застосувавши артилерію і БПЛА, поранено жінку - Дніпропетровська ОВА

Кількість постраждалих у Харкові зросла до чотирьох людей - голова ОВА

Ворог стягує додаткові війська в напрямку Часова Яру та Іванівського - ОСУВ "Хортиця"

У Харкові троє постраждалих унаслідок ворожого удару по підприємству - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА